23948sdkhjf

Mathiesen har gang i en mindre revolution: Emnefødning kan løftes til nye højder

Basisteknologier kan stadig effektiveres. I en kælder under SDU er Simon Faarvang Mathiesen godt i gang med at bevise dét

MADE-forsker og adjunkt på SDU, Simon Faarvang Mathiesen, er i gang med en mindre revolution. Det mener flere industrielle kræfter, der holder godt og grundigt øje med, hvad Mathiesen kommer frem til med sin forskning.

”Det her er en basisteknologi, vi alle bruger, som kan blive løftet op i helt nye højder,” siger Technical Manager i Danfoss, Morten Munk, til MADE, der står bag det forskningsprojekt, som Simon arbejder med i kælderen under Syddansk Universitet.

Projektet sker i samarbejde med Danfoss, LEGO Group, Syddansk Universitet og Technicon.

Basisteknologien, som du kan se en demonstration af her, føder en robot med emner i bestemte orienteringer.

Emnefødningen foregår i en proces, hvor små, hvide emner af plast lægges på et transportbånd - en linearføder og kører først en mekanisme, der sparker dem, der ligger i forkerte orienteringer, væk. Derefter passerer de resterende en række 3D-printede mekanismer, der vender og drejer dem, så de ligger ens, så de til sidst kan blive samlet op af en robot, der kan montere dem i et produkt.

"Det særlige ved emnefødningen hos Simon Mathiesen er, at den er et resultat af indtil videre knap ti års forskning i MADE, hvor kunstig intelligens, 3D-print, modulopbygning og en digital tvilling spiller sammen," skriver MADE.

Emnefødningen består af software og hardware: Softwaren skal bruge en digital 3D-model af det emne, som skal ”fødes” til robotten. Derefter kan den med simulering og machine learning teste og designe et emnetilfødningssystem, hvilket ifølge forskeren er langt billigere end et manuelt design af et system gennem fysiske ”trial and errors” i produktionen.

Softwaren designer den nødvendige hardware, som efterfølgende kan 3D-printes.

- Simons forskning har digitaliseret design og optimering af emnetilfødning, hvilket drastisk reducerer prisen, udviklingstiden og forbedrer performance af mindre emnetilfødere. Basalt set disrupter det den traditionelle tilgang til design og produktion af fødere, siger direktør i MADE Nigel Edmondson.

En ”disruption” af en basisteknologi alle bruger: LEGO Group, Novo Nordisk og Danfoss i samarbejde

Simulated Designs, der sælger skålfødere designet med den nye teknologi, samarbejder med forskningsholdet på SDU om at udveksle erfaringer og viden. 

Ifølge Daniel Haraldson fra Simulated Designs tager det nu kun dage - hvor det tidligere tog flere uger eller måneder - at designe en løsning. Og fire maskiner erstattes med én i processen. 

Interessen fra industrien er enorm:

- Vi har solgt for omkring en million kroner det seneste år og oplever en eksponentiel vækst, siger Daniel Haraldson.

Læs hele artiklen her.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.437