23948sdkhjf

De vendte processerne og har reduceret spild: Nu tjener de penge på resterne

Combitherm har søsat en bæredygtighedsstrategi, der ser ud til allerede at bære frugt. En relativ simpel manøvre har vist sig proportionelt at give stort udbytte i forhold til indsatsen: Man har simpelthen vendt produktionsprocessen, hvilket er resulteret i en optimeret udskæring af folier, så der bliver langt mindre spild. Og det spild, der er, kan genanvendes.

I princippet har intet været helligt hos Combitherm. Alt kan vendes og forandres til det bedre.

- Vores produkter opbygges som udgangspunkt i en 3-lags konstruktion bestående af yderfolie, isoleringsmateriale og inderfolie. Derfor bruger vi store mængder folier af forskellig slags, når vi producerer vores termoløsninger. Her har vi set på, om vi kan skære folierne ud, så der bliver mindre spild, og om det spild der er, måske kan genanvendes og upcycles til et andet formål, siger hun og kalder strategien for 'mange bække små'-princippet.

- Over tid tuner og skruer vi på de variabler, der tilsammen udgør en samlet strategi, som så bliver mere bæredygtig, siger produktchef Charlotte Qvist Jørgensen.

Folie bliver til plast

Et konkret eksempel er en metalliseret folie, som firmaet anvender i sine isolerende termohætter.

- Her kan vi reducere mængden af restfolie ved at udskære den på en måde, så vi udnytter den mest effektivt. Samtidig har vi fundet ud af, at de rester, der trods alt bliver, kan genanvendes og leve videre som et helt andet produkt. Restfolien kan nemlig omdannes til et plastprodukt med stor indbygget styrke, der kan indgå som materiale i andre produkter, hvor der anvendes plast, fortæller Charlotte.

Overfor Plastforum uddyber Combitherm, at man ikke selv kan genanvende restfolien, men sælger afskæret videre til en virksomhed, der laver det til granulat. Virksomheden videresælger granulatet som en del af deres produktportefølje, og derfor vides det ikke, hvilke produkter det genanvendte materiale lever videre i.

Den tankegang ligger i forlængelse af et andet af virksomhedens produkter, nemlig det isoleringsmateriale, der indgår som fyld i produkterne. Polywool, som materialet hedder, er baseret på 78 procent fibre bestående af genanvendt plastmateriale fra vandflasker.

En dynamisk proces

At blive mere bæredygtig er ikke en konstant. Det er en løbende, dynamisk udvikling.

- Vi bliver aldrig færdige med at udvikle os i den rigtige retning. Det gælder også i samarbejdet med vores kunder og leverandører. For hvad gør kunderne, når de er færdige med at anvende vores produkt? Her skal vi udvikle samarbejder, som gør, at produktet kan bæres videre til et nyt liv, siger hun.

- Det er vigtigt, at beslutningen om en bæredygtighedsstrategi ikke bliver for forkromet. Arbejdet kan ikke gøres på en uge, men det er til gengæld vigtigt, at man kommer i gang med det. Tager man de små skridt, vil der hen ad vejen blive skabt nogle gode løsninger og succesoplevelser, som til sidst danner en helhed. Samspillet med de øvrige aktører i værdikæden er også med til at motivere og skubbe hinanden i den rigtige retning, siger Charlotte Qvist Jørgensen.

Combitherm

Combitherm er blandt Europas førende aktører inden for fremstilling af fleksible, skræddersyede og energibesparende termoløsninger til en bred vifte af industrier, hvor der arbejdes med temperaturfølsomme varer og processer, og hvor temperaturændringer skal minimeres.

Produkterne inkluderer termohætter, skillevægge, afdækningsmåtter, vinter-, beton- og asfaltmåtter samt komposit covers, der alle er vigtige elementer i kølekæden i forbindelse med transport og lagring af f.eks. fødevarer og medicin eller for virksomheder, der ønsker at stabilisere støbe- og hærdeprocesser indenfor beton og komposit.

Kilde: Combitherm

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109