23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Imponerende vækst hos ZEISS

Trods pandemi og forsyningskædeproblemer opnåede ZEISS i Norden for første gang en omsætning på over 500 mio. DKK

ZEISS, internationalt førende teknologivirksomhed inden for optik og optoelektronik, har imod alle odds præsteret en vækst i den globale omsætning på 16 procent. Koncernens omsætning landede dermed på 8,8 mia. euro i det netop afsluttede regnskabsår.

ZEISS Nordics, som omfatter koncernens aktiviteter i Danmark, Sverige, Finland og Norge, bidrog væsentligt til det fremragende resultat med en samlet nordisk omsætning, der i regnskabsåret 1. oktober 2021-30. september 2022 for første gang oversteg 500 mio. DKK. ZEISS Nordics leverede også et betydeligt bidrag til koncernens lønsomhed.

- Det er virkelig imponerende, at vi på trods af udfordrende geopolitiske og økonomiske betingelser har kunnet præstere så gode resultater. Bortset fra et lille dyk under Covid-19-pandemien har vi haft kontinuerlig vækst alle de seneste år. Vi har formået at holde kursen selv i kraftig blæst, siger CEO Walther Heger, ZEISS Nordics.

Vækst på alle områder

Walther Heger fremhæver, at alle ZEISS’ fire forretningsområder i Norden har opnået en vækst på omkring 10 procent. 

- Vi har i kraft af innovative løsninger kunnet imødekomme de krav, som vores kunder stiller. Der er tale om krav til produkter og services på et meget højt teknologisk niveau. Vi har haft en betydelig vækst i ordretilgangen, og selv om vi har været hårdt ramt af forsyningskædeproblemer, har vi kunnet øge vores nordiske omsætning i lighed med resten af ZEISS-koncernen, siger Walther Heger.

De fire forretningsområder er medicinsk teknologi, industriel måleteknik, mikroskopi og kikkerter/sigtekikkerter. Alle disse fire områder har ifølge Walther Heger bidraget positivt til det nordiske resultat.

- Inden for medicinsk teknologi har vi haft et forrygende forretningsår, men de andre områder har også leveret, heriblandt mikroskopi, som er det område, der har været hårdest belastet af forsyningskædeproblemer.

ZEISS er til stede i alle de nordiske lande, og de i alt 180 nordiske medarbejdere arbejder tæt sammen på tværs af landegrænser om både salg og service.

- Det er en styrke for os, at vi har en regional nordisk organisation. Dermed har vi den nødvendige ekspertise til både salg og service i forbindelse med de meget komplekse produkter, som vi tilbyder, pointerer Walther Heger.

Investerer i forskning og udvikling

ZEISS Gruppen investerer konsekvent en væsentlig del af årets overskud i fortsat forskning og udvikling. I det forløbne regnskabsår har ZEISS Gruppen på globalt niveau øremærket 1,1 mia. euro til forskning og udvikling, svarende til 13 procent af omsætningen.

I hele ZEISS Gruppen arbejder 5.200 ud af de i alt 38.000 ansatte med forskning og udvikling, og gruppen råder på verdensplan over ca. 10.500 patenter.

Positive forventninger

Ifølge Walther Heger har ZEISS positive forventninger til udviklingen det kommende år.

- Vi forventer en fortsat efterspørgsel, eksempelvis inden for medicinsk teknologi, hvor der i de nordiske lande er en stadigt voksende ældrebefolkning. Mange af de ældre lider af kroniske sygdomme, hvortil der kræves udstyr til diagnostik og behandling. Dertil kommer, at der efter Covid-19-pandemien ses en ophobning af operationer. Hertil er der også behov for højteknologiske løsninger. Vi er klar til at imødekomme efterspørgslen, bl.a. med en række rigtig gode nye produkter, som vi har i pipeline, siger Walther Heger.

Inden for industrien er der en stor grøn omstilling i gang med øget fokus på bl.a. vind- og eldrevne teknologier.

- Den grønne omstilling gør det nødvendigt for industrien at investere stort i nye løsninger. Inden for måleteknik er der fx nu i højere grad behov for måling af batterier og små elektrokomponenter og i mindre grad måling af traditionelle store emner som fx tandhjul.

- Inden for mikroskopi ser vi, at der fortsat afsættes midler til forskning ikke alene inden for medicinalvidenskab, men også inden for naturvidenskabelige discipliner, hvor der forskes i bl.a. metaller og alternative energiformer.

- Til gengæld ser vi nogle udfordringer, når det gælder direkte forbrugerrettede produkter som kikkerter og sigtekikkerter. Her må vi forvente, at de private forbrugere vil skulle bruge en betydeligt større del af deres budgetter på udgifter til el, vand og opvarmning.

- Vi tror på en positiv udvikling, men den kommer ikke af sig selv. Vi skal selv udføre forskning og udvikle produkter og services ud fra de megatrends, der vil være afgørende for, hvad vores kunder vil efterspørge, fastslår Walther Heger. 

Fakta om ZEISS

ZEISS er en internationalt førende teknologivirksomhed inden for optik og optoelektronik. ZEISS omfatter 38.000 ansatte i næsten 50 lande med 30 produktionsenheder, 60 salgs- og serviceselskaber samt 27 lokationer for forskning og udvikling. ZEISS er grundlagt i 1846 i Jena i Tyskland og har i dag hovedkvarter i den sydtyske by Oberkochen. ZEISS er ejet af stiftelsen Carl Zeiss Foundation.

Yderligere information om nøgletal og resultater fra regnskabsåret 1. oktober 2021-30. september 2022 for ZEISS findes her.

Carl Zeiss A/S
Bregnerødvej 133A, 1. sal
3460 Birkerød
Rudersdal Kommune
Danmark
CVR nummer: DK84786217
P nummer: 1002703834

Send til en kollega

0.047