23948sdkhjf

Ejeraftale:

Undgå konflikter, der kan have indflydelse på virksomhedens fremtid

Med en ejeraftale definerer virksomhedens ejerkreds et sæt spilleregler, der dikterer de aktiviteter, ejerne forpligter sig til. Læs her, hvorfor det er en god idé allerede fra selskabets start.

Et selskab, der drives af flere partnere, er skrøbeligt, hvis ikke der er udarbejdet en ejeraftale. Er der ikke det, vil det være svært at navigere, når der opstår uforudsete uoverensstemmelser – og det vil der i de fleste tilfælde gøre på et tidspunkt.

Med en ejeraftale har I på forhånd vedtaget, hvilke regler der gør sig gældende, når der opstår konflikter eller situationer, hvor ejerne ikke kan nå til enighed omkring væsentlige faktorer, der vedrører virksomhedens fremtid.

Det er vigtigt, at ejeraftalen bliver udarbejdet og underskrevet så tidligt i processen som muligt, hvor alle parter er forholdsvist objektive. Står I først i en krisesituation, kan det have negative konsekvenser for selskabet, hvis ikke I når til enighed.

Hvilke oplysninger skal indgå i ejeraftalen?
En ejeraftale er et juridisk bindende dokument, i det øjeblik de involverede parter har underskrevet den. Der er visse punkter, ejerkontrakten bør berøre, omend der ikke er nogle formelle lovkrav til, hvad den skal indeholde.

Uanset størrelsen på selskabet, er det nødvendigt, at følgende oplysninger bliver belyst:

● Hvilke konkurrence- og kundeklausuler er gældende, hvis en ejer forlader selskabet eller har øvrige aktiviteter som bibeskæftigelse?
● Hvordan reguleres ejerforholdet, hvis en ejer sælger sine anparter eller ønsker at udgå af ejerkredsen?
● Hvordan prissættes andelene, hvis en ejer udgår af ejerkredsen, og hvordan håndteres salg af ejerandele rent praktisk?
● Hvordan fordeles ejerandelene, hvis en partner afgår ved døden?
● Hvordan fordeles overskuddet blandt ejerne?

Ovenstående er blot eksempler på de forhold, ejeraftalen som minimum bør berøre. Uanset hvad, vil det være fornuftigt at tage kontakt til en advokat, der kan hjælpe med at udarbejde en ejerkontrakt, som passer til netop jeres selskab.

Af samme årsag er det fornuftigt at vælge en advokat, der kan bistå med juridisk rådgivning indenfor den branche, selskabet opererer i, da der selvsagt er forskellige faktorer, der relaterer sig til forskellige brancher.

Hvad koster det at udarbejde en ejeraftale?
I princippet kan en ejeraftale udarbejdes uden omkostninger, da der ikke er noget krav til, at en advokat skal være involveret i processen. Samtidig er det ejerne selv, der bestemmer, hvilke punkter ejeraftalen skal indeholde.

Alligevel er det i de fleste tilfælde en god idé at have en advokat med på sidelinjen, medmindre I selv har en juridisk baggrund. En advokat vil kunne bistå med viden indenfor den branche, selskabet opererer i, så I er sikre på, hvilke faldgruber det er nødvendigt at undgå.

Prisen for en advokat afhænger alene af, hvor omfattende ejeraftalen skal være. Hos NEMADVOKAT koster en ejeraftale fra 5.000 kr. Læs mere om, hvad ejeraftalen inkluderer, her.

Ejeraftalen bør indgås så tidligt i processen som muligt
Det er en god idé at udarbejde ejeraftalen, før selskabet stiftes, da det kan have negative konsekvenser for samarbejdet, hvis den først bliver udarbejdet sent i processen. Særligt er det vigtigt, at den bliver udarbejdet, før der opstår uenigheder, da formålet med ejeraftalen netop er at undgå konflikter.

I ejeraftalen fremgår det således, hvordan rettigheder og forpligtelser reguleres, så det er klart for alle anpartshavere, hvilke aktiviteter de er forpligtet til. Formår en ejer ikke at leve op til de forpligtelser, der er beskrevet i ejeraftalen, vil der være retmæssig hjemmel til at retsforfølge eller ekskludere vedkommende fra selskabet.

Uanset, om der er et tillidsfuldt forhold, ejerne imellem, er det vigtigt, at der bliver udarbejdet en ejeraftale, da forholdene kan ændre sig, i takt med at selskabet vokser. Ligeledes kan der opstå uforudsete uoverensstemmelser eller konflikter.

Send til en kollega

0.047