23948sdkhjf

Aarhus Kommune er trætte af tusinder af kopper i åen: Nu vil man indføre pantsystem

Aarhus Kommune har netop annonceret efter en ekstern leverandør, der kan indsamle, vaske og recirkulere takeaway-emballage i et treårigt forsøg

Aarhus Kommune er trætte af engangsbægre i åen. Derfor annoncerer kommunen nu efter en leverandør, der kan oprette et pantsystem med indsamling, vaskning og genbrug af take away-emballage - startende med engangskopper - i et treårigt forsøgsprojekt.

Det er første gang, en kommune forsøger at tage initiativ til et sådant projekt.

Tidligere har flere festivaler gjort lignende tiltag, blandt andet Folkemødet på Bornholm i 2022.

Rammerne og finansiering er på plads, siger Nicolaj Bang, rådmand for Teknik og Miljø i en udtalelse i dag.

- Aarhus skal gå forrest og være med til at udvikle og afprøve nye og innovative løsninger, der kan understøtte den grønne omstilling. Vi bruger enorme mængder takeaway-emballage i Danmark, og forbruget er stigende. Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ til engangsemballage, siger Nicolaj Bang.

Forsøget vil starte med at fokusere på to go-kopper, men det er ambitionen at etablere et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage.

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver indsamlet fra byens skraldespande, og smidt på gaden, fra takeaway-emballage. I åen ved kulturhuset Dokk1 har robotarmen SeaProctorOne i halvandet år arbejdet på at indsamle skrald fra vandet. Det er resulteret i ca. 100.000 kopper.

Flere end 25 kaffebarer har allerede tilkendegivet, at de støtter op om idéen om vaskbare genbrugskopper med pant. Det bliver frivilligt om byens kaffebarer og cafeer vil være med i forsøget.

Engangskopper er blandt de 10 mest fundne plasttyper i den danske natur. De er typisk lavet af plast eller plast-coated pap og bruges i gennemsnit i blot 15 minutter, hvorefter de bliver til affald.

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128