23948sdkhjf

2023 bliver gratis for producenter: Succes med pantflasker når historiske højder

Når du afleverer en flaske i din lokale pantmaskine, har drikkevareproducenterne historisk set betalt et beløb for, at de plastflasker og dåser af aluminium, der sendes i handlen, bliver indsamlet af Dansk Retursystem og materialerne bliver genanvendt.

Det er et beløb, producenterne ikke længere skal betale.

Det er nemlig nu lykkedes at gøre pantsystemet helt cirkulært økonomisk, og det kommer i sidste ende de danske forbrugere til gavn, forklarer Dansk Retursystem. 

Det skyldes, at udgifterne til indsamling og håndtering går op med de indtægter, Dansk Retursystem har fra for eksempel salg af de genanvendelige materialer. Med andre ord: Fordi danskerne er blevet så gode til at pante, bliver det i 2023 gratis at få de tomme flasker og dåser håndteret i pantsystemet. Og når omkostningerne for producenterne falder, bør det alt andet lige også komme forbrugerne til gode.

- Plast, aluminium og glas fra flasker og dåser med pant er i en så høj kvalitet, at vi får en god pris for materialerne, når vi sælger dem til genanvendelse. Samtidig har vi effektiviseret pantsystemet, så det nu går i nul. På den måde viser vi, at cirkulær økonomi både er rentabelt og til gavn for klima og miljø, siger adm. direktør Lars Krejberg Petersen fra Dansk Retursystem i en udtalelse.

Gennem de seneste år er pantsystemet blevet billigere og billigere i drift. For fem år siden kostede det i gennemsnit 17 øre pr. emballage, for sidste år at falde til 3 øre - og altså 0 øre i år.

Dansk Retursystem bygger ny fabrik

Dansk Retursystem vil samle logistik og produktion i Vestdanmark på ny beliggenhed i Fredericia.

Derfor har virksomheden købt en 70.249 kvadratmeter stor grund på Bundgårdsvej af Fredericia Kommune, hvor der skal bygges en moderne pant-fabrik, der kan tage imod de ca. 1 mia. tomme flasker og dåser, der hvert år kommer retur vest for Storebælt. Dansk Retursystem har i dag en lignende fabrik i Høje Taastrup, der håndterer tilsvarende mængder øst for Storebælt. På fabrikken sorteres de indsamlede flasker og dåser, og materialerne sendes til genanvendelse.

- Grunden i Fredericia er valgt, fordi den ligger centralt i forhold til infrastrukturen med både motorvejsnet og jernbane. Desuden har vi allerede et godt samspil med de lokale uddannelsesmuligheder, fx i forhold til uddannelser til industri- og procesoperatør, siger administrerende direktør Lars Krejberg Petersen.

Dansk Retursystem lægger vægt på uddannelse af medarbejdere og kan desuden rumme medarbejdere med særlige behov. De principper fortsættes på fabrikken i Fredericia.

Det er forventningen, at det færdige anlæg kommer til at beskæftige cirka 150 medarbejdere, primært produktionsmedarbejdere og chauffører. Byggeriet skal efter planen stå klart i udgangen af 2025.

Kilde: Dansk Retursystem

- Selv om vi når målet om at sikre en god cirkulær forretning i år, har vi et langsigtet mål om at være et 100 procent cirkulært økonomisk pantsystem som er mindre afhængige af udsving i verdensmarkedspriser og i forhold til konjunkturer. Så vi fortsætter arbejdet med at effektivisere pantsystemet og optimere processerne for indsamling, optælling og sortering, ligesom vi stiler efter en CO2-neutral drift i 2023, siger Lars Krejberg Petersen.

Sidste år pantede danskerne 1,9 mia. flasker og dåser, og Dansk Retursystem sørger for, at de pantede flasker og dåser bliver genanvendt. Det danske pantsystem er et af verdens mest effektive pantsystemer og drives non-profit.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094