23948sdkhjf

"Der er ikke plads til, at ét led i kæden ikke gør sig umage"

Både DI og Plastindustrien har reageret på EU-Kommissionens snarlige udspil om genanvendelse af plast i produktionen af ny plastemballage

Det snarlige udspil fra EU-Kommissionen, som vil intensivere brugen af genanvendt plast i produktionen af nye plastemballager, vækker tilfredshed hos brancheforeningen Plastindustrien.

Miljøpolitisk chef Christina Busk kalder udspillet "den eneste vej frem".

- Vi er meget glade for, at der stilles politiske krav om design til genanvendelse og brug af genanvendt plast i emballager i fremtiden. Vores virksomheder arbejder allerede i den retning, og det er den eneste vej frem, siger Christina Busk i en pressemeddelelse.

Vejen mod målet er dog langt fra simpel, siger hun.

- Hvis vi nogensinde skal have det til at lykkes, at vores virksomheder kan bruge så meget genanvendt plast, som de kommende regler sandsynligvis vil forskrive, så kræver det en stærk indsats og et stort samarbejde i samtlige led i den cirkulære kæde. Fra design til genanvendelse, køb af de grønne emballager, indsamling ved forbrugere, sorteringsanlæg til genanvendelsesvirksomhederne, og understreger at hele kæden - fra produktion til genanvendelse - skal have fokus på kvalitet, og at "der ikke er plads til, at ét led i kæden ikke gør sig umage."

Dansk Industri er på bagkant af EU-Kommissionens udspil i dag ude at påpege, at der er stor mangel og efterspørgsel på rPET, som tusindvis af virksomheder, der laver alt fra fødevarer, husholdningsprodukter og kosmetik, skal bruge i deres produktion. Og at manglen formentlig vil blive større i fremtiden.

- Der er rigtig mange virksomheder, der er med på den grønne bølge, og som meget gerne vil bruge flere genanvendte materialer i deres produktion. Desværre er vi i den meget uheldige situation, at der simpelthen ikke er nok genanvendt plast på markedet. Derfor kan det blive utroligt svært for de mange virksomheder, at leve op til EU’s nye krav, siger Karin Klitgaard, miljøpolitisk chef i Dansk Industri.

rPET er i dag den eneste type genanvendt plast, der kan anvendes til at lave nye fødevareemballager af. 

Ifølge en analyse fra DI og HBS Economics, vil efterspørgslen af genanvendt rPET stige med 26 procent. Samtidig vil virksomhedernes udgifter risikere at sige med 24 procent frem mod 2030. Det svarer til en ekstraregning på 180 mio. kr.

- Hvis vi ikke gør noget for at skaffe mere genanvendt plast, kan vi ikke indfri EU’s mål, og det vil kun være de allerstørste producenter, der får råd. Et større udbud af genanvendt plast er nødvendigt, og heldigvis også muligt, men det kræver vi går til problematikken fra begge ender samtidig, og sikrer et effektivt marked for genanvendte materialer, siger Karin Klitgaard.

Kravene stiger

EU-Kommissionen har fremlagt nye regler, der skal nedbringe mængden af emballage, øge brugen af genanvendte materialer og sikre, at vi i højere grad bruger emballage igen og igen. 

I 2030 skal emballage være lavet af 30-35 procent genanvendt materiale. I 2040 stiger kravene til 50-65 procent, der skal være lavet af genanvendt plast.

Kilde: DI

Ny udgave af Designguiden

At designe emballage, så emballagen egner sig til genanvendelse, er endnu en vej frem mod EU-Kommissionens mål. 

I den forbindelse fortalte Christina Busk på branchemessen FoodTech for nylig, at Plastindustrien er på vej med en ny udgave af designguide for genbrug og genanvendelse af plastemballager, der indeholder input og stort engagement fra mange aktører i hele værdikæden. Den første udgave udkom for tre år siden i december 2019.

Som en del af designguidens revidering er der et øget fokus på genbrugelige plastemballager. Christina Busk understreger, at plast ikke kun skal italesættes, når vi taler genanvendelse, men også genbrug.

- Det er vigtigt at huske, at plast også kan være et fint genbrugeligt materialevalg. Her skal vi have infrastrukturen til at hænge langt bedre sammen, så det sikres, at mange flere emballager bliver brugt igen og igen og igen og igen. Det skal nemlig kunne betale sig samlet set i det lange løb at genbruge både for miljøet og klimaet.

Den reviderede udgave af designguiden udkommer i starten af 2023.

EU-Kommissionens forslag

EU-Kommissionens forslag om, hvor meget af de forskellige plastemballager, der skal være lavet af genanvendt plast, lyder på:

30 procent for fødevareemballage.

30 procent for drikkevareflasker af plast til engangsbrug.

35 procent for al anden plastemballage.

For emballageaffald gælder:

Der skal være obligatoriske pantsystemer i hele EU til plastflasker og dåser.

Krav om at emballager skal mærkes med piktogrammer til affaldssortering.

Mængderne af emballageaffald skal reduceres med 5 procent inden 2030, 10 procent inden 2035 og 15 procent inden 2045

Reglerne skal efter planen træde i kraft fra 2030

Kilde: Plastindustrien

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079