23948sdkhjf

Arkitekter: Vi kommer ikke i mål med Parisaftalen, hvis vi kun følger Bygningsreglementet

Byggeriet er ikke i gang med at redde jorden fra en klimakatastrofe. Lige nu bliver der højest arbejdet for, at planeten bryder lidt langsommere sammen. Det er budskabet på dette års Building Green-messe 

Forum var onsdag med starten på messen Building Green præget af krav til både et nyt natursyn og et nyt blik på teknologiske løsninger. Genbrug af plast, teglløsninger og genanvendelsesmodeller findes overalt på udstillernes stande.

Flere plastproducenter og -genanvendere er klar på Building Green for at udfordre rådgiverne på de traditionelle byggematerialer.

Proline Group, Plastics Projects, Sundolitt og PP Nordica er blandt andre at finde i Forum.

Byggebranchen har travlt

Hvis der er noget, der står lysende klar ved dette års Building Green i København er det, at byggebranchen har travlt.

Travlt med at finde nye løsninger, der ikke driver vores planet og vores børnebørns eksistens ud over afgrunden. Og travlt med ikke at bygge.

Det sidste lyder måske lidt underligt, en byggemesse taget i betragtning. Men hvis der er ord, der går igen hos de mange oplægsholdere fra ind- og udland, samt de mange udstillere ved den flot besøgte begivenhed i Forum, er det genbrug, recycling og udnyttelse af allerede eksisterende byggeri. 

Altså sparetiltag i alle led, ikke mindst i forhold til de mere CO2-tunge byggematerialer og i forhold til at træffe energi- og miljørigtige valg, der i de tidlige faser af en projektering kan give overblik.

Spiller sig grøn

Som for eksempel det nye 'spil', som Danske Arkitektvirksomheder præsenterede på messen, der går ud på, at man frit kan vælge mellem mange forskellige løsninger, eksempelvis på facader, og dermed se, hvor langt man er fra at opfylde 2050-målene.

- Ved på en sjov måde at kunne vælge til og fra, kan man genbesøge sine materialer og dermed forsøge at vælge noget mere bæredygtigt. Lad os forsøge at få forbruget ned på fire til seks kg CO2 p, sagde Peter Sattrup fra Danske Arkitektvirksomheder.

En langsom katastrofe

Han blev suppleret af arkitekt Niels Wendelboe fra JJW Arkitekter, der hyldede det lystbetonede i de alvorlige arbejde, der ligger forude, men som også understregede, at fremtiden kommer til at stille større krav til de projekterendes evne til at beregne deres klimaaftryk.

Men selv om der var plads til at lege sig frem til de nødvendige løsninger, var de fleste oplæg fra Building Greens store scene præget af alvor.

Som arkitekterne Sinus Lynge og Mikkel Schlesinger fra henholdsvis Effekt og Cebra samt Steffen Maagaard fra rådgiveren Moe fortalte: 

- De 12 kg CO2 pr. kvm, vi ifølge det nye Bygningsreglement skal spare fra nytår, får os ikke i mål med Paris-aftalen. Lige nu udleder vi i Danmark 44,9 mio. ton CO2 pr. år, og skal vi i mål med 2050-målene må vi kun udlede 1,9 mio. ton. Vi har med andre ord meget travlt, og kan ikke kun sætte vores lid til lovgiverne. Vi må blandt andet også håbe på store virksomheder, sagde de tre.     

Et nyt natursyn   

 - Det er afgørende at vi med vores publikationer og projekter retter os mod hele byggebranchen,hele værdikæden, fra bygherre over rådgiver til udførende, siger Stephan Sander, der er seniorprojektleder og tilknyttet flere af Værdibygs udviklingsprojekter herunder den digitale byggeproces og bæredygtighed.

Værdibyg er resultatet af et initiativ taget af BAT-Kartellet, Bygherreforeningen, DI Byggeri, Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Tekniq.

- Vi er glade for samarbejdet med byggeriets store organisationer, og vi forsøger at skabe værdi for så mange som muligt, siger han på Building Greens stand i Forum.

Vi finder og vil udvikle en ny fælles praksis for byggeprocessen på tværs af byggeriets aktører.

Gennem workshops med praktikere fra byggeriet bliver der hentet viden til udvikling af best practice, der tager højde for alle parters behov, siger Stephan Sander, der er uddannet diplomingeniør i bygningsdesign med fokus på bæredygtighed og designproces.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nu skal uddannelsen gøres mere synlig på DM i Skills: Plastmageruddannelsen bliver demofag
Gratis webinar: Få hjælp til at finde din næste lærling
Stifter af Letbek er gået bort
Flere opkøb skal bane vej til vækst hos Coloplast
Vil indføre totalforbud mod eksport af plastaffald ud af EU
Grønne organisationer: EU Kommissionen bukker under for industripres på emballageområdet
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien

Send til en kollega

0.095