23948sdkhjf

"At det går ud over medarbejderne er da helt klart det hårdeste"

Re-Matchs' planer om at skifte gas ud med el er blevet droppet. I stedet har fabrikken lukket midlertidigt ned for dele af produktionen i Herning for at energioptimere den danske fabrik

En kombination af udsigten til mangel på gas og tårnhøje priser på elektricitet har tvunget genanvendelsesvirksomheden Re-match til at fremskynde en energioptimering af fabrikken i Herning.
Tidligere har Re-Match meldt ud, at man søgte andre veje til at drifte den kæmpe tørretumbler, der er essentiel i værdikæden for genanvendelsen af kunstgræsbaner, og vejen var banet for at få tørretumbleren over på el-drift. Men så steg priserne på elektricitet …

- Der skal bruges rimelig mange kilowatttimer for at få den samme varme ud, hvis tørretumbleren kører på el i stedet for på gas. Og da el-priserne som bekendt har taget en himmelflugt, faldt projektet fra hinanden. Det bliver simpelthen alt for dyrt, siger Nikolaj Magne Larsen til Magasinet Plast.
Det ærgrer den administrerende direktør, for de beslutninger, som han på vegne af Re-Match har måtte tage på den korte bane, vil få konsekvenser for miljøet på den lange bane.

- Beslutningen om at fortsætte på gas er vi jo ikke ene om at tage. Jeg kender rigtig mange virksomheder, der drifter produktion på gas og fortsætter på gas. Det er et spørgsmål om ren overlevelse, jeg kan 100 procent forstå det. Men det er synd for den grønne omstilling. Jeg kan mærke, at det er svært for mig at sige det højt, for det er ikke en beslutning, jeg bryder mig om at tage. Men det er en nødvendig beslutning lige nu, siger direktøren, som de seneste måneder har taget flere ubehagelige beslutninger.

- Den hårdeste beslutning er afskedigelsen af en række af vores medarbejdere. Vi har gode medarbejdere, og det er absolut det hårdeste i alt det her. Men når man lukker ned for en stor del af driften, kan det ikke være anderledes, siger Nikolaj Magne Larsen.

Fortsætter på LPG

Tørretumbleren hos Re-Match skal fortsætte på Liquefied Petroleum Gas (LPG - kulbrinterne propan og butan), når fabrikken i Herning åbner igen.
- Det betyder at vi får en energikilde, som prismæssigt ikke så volatil og får en relativt stabil udgift i kroner og ører, siger Nikolaj Magne Larsen og fortæller, at situationen er anderledes for de to kommende fabrikker, hvoraf den ene netop nu bygges i Holland.

- De nye fabrikker er uendelig meget mere energieffektive end fabrikken i Danmark. Vi har indrettet os med solceller, blandt andet. Men også her er en tørretumbler på LPG vejen frem, siger Nikolaj Magne Larsen.

Også i Herning vil energioptimering være kodeordet for en mere effektiv drift, når fabrikken lukker op for fuld styrke igen, når det kan betale sig.
- Dengang, vi byggede i Herning i 2015, havde vi for eksempel ikke tanker om, at taget skulle kunne holde til solceller. Nu kommer vi til at kigge på alle muligheder. Hvad kan vi isolere, hvordan kan vi bruge mindre el i produktionen, hvad kan vi genbruge af varme? Når vi kommer op at køre igen har vi en bedre produktion og en mindre energitung produktion, siger den administrerende direktør.

Hvordan har de seneste måneder været for dig?
- De har været hårde. Vi har taget beslutninger, der berører mange mennesker. Vi kører stadig re-run på materiale, vi har kørt igennem tidligere - som alligevel skulle igennem maskinen igen - men ellers er intet jo som før. Vi er nødt til at være obs på de daglige energipriser. Vi har været nødt til at fyre folk. Det er hårde betingelser.
Bestyrelsen hos Re-Match tog beslutningen om neddrosling og fremskyndelse af energioptiomeringsprojektet sidst i oktober. Re-Match forventer, at opgraderingen vil være fuldendt i første halvår 2023.

Det forventes, at Re-Match' omsætning bliver lavere end tidligere forventet i den periode, hvor der er et midlertidigt stop for produktionen. Det er for tidligt at forudsige påvirkningen på selskabets indtjening, eftersom den reducerede omsætning muliggør en reduktion i både energiomkostninger og faste omkostninger. 

Til gengæld, vil Re-Match begynde indkøringen af den dobbelt så store Hollandske fabrik meget snart, og med det første års produktion på lager, vil det ret hurtigt resultere i store løft i omsætning som planlagt i selskabets børsnotering.

Artiklen er en del af temaet Energikrise.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
De vandt Project Plastic i 2019: Nu sælger de maskiner ud over landets grænser
JSW åbner hovedkvarter i Europa
Cava Plastics får ny formand
Lego-familiens pengetank i front på opkøb af modulbygger
Babysutter fra Bibs blev vist frem med Freeformer
Dansk Poly Fabrik og Fiberline skifter ud
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien

Send til en kollega

0.126