23948sdkhjf

Fakta: Det er EU-landene blevet enige om på energi

Efter en lang diskussion natten til fredag er EU-landene enige om en ny energiaftale

EU-landene er på et topmøde i Bruxelles natten til fredag blevet enige om en række tiltag, som skal bringe energipriserne længere ned.

Som ventet var der ikke enighed om at indføre et prisloft på gas. Det har blandt andet Danmark, Tyskland og Holland været imod. De tre lande frygter blandt andet, at et prisloft vil få leverandører til at sælge til lande uden for EU.

Her er hovedpunkterne i aftalen om energi:

* EU-landene er enige om fælles indkøb af gas. De fælles indkøb skal som udgangspunkt være frivillige undtagen 15 procent af EU-landenes gaslagre.

* EU-Kommissionen skal "hurtigst muligt" fremsætte en konkret udspil til en "dynamisk pris korridor" for naturgas. Det skal begrænse store prisudsving på gasprisen.

* EU-Kommissionen skal lave en cost-benefit-analyse af et prisloft på gas. Man skal se, om der kan laves en model, som ikke øger gasforbruget ved eksempelvis at gøre energien så billig, at forbrugerne skruer op for forbruget. Samtidig skal EU-Kommissionen være særlig opmærksom på, hvad prisloftet vil koste, og om det vil føre til, at billig strøm eksporteres ud af EU.

* EU-Kommissionen skal udvikle et nyt indeks for gas, som fra begyndelsen af 2023 bedre kan afspejle gasmarkedet. Det skal give mere gennemsigtighed og dermed hjælpe med at holde prisen nede for købere.

* EU-Kommissionen skal foreslå foranstaltninger, der kan sikre "energisolidaritet", i tilfælde af at gasforsyningen bliver forstyrret på nationalt, regionalt eller unionsniveau.

* EU-landene er samtidig enige om, at der skal tages hensyn til konkurrencen på det indre marked, hvis EU-landene gennemføre initiativer for at hjælpe husholdninger eller virksomheder i egne lande.

* Flere EU-lande har været fortørnede over, at Tyskland vil bruge svimlende 200 milliarder euro på at holde gasprisen nede i Tyskland. Det giver tyske virksomheder en konkurrencefordel, lyder kritikken. Med formuleringen er kritikken nu indirekte skrevet ind i aftalen som en løftet pegefinger før nye nationale tiltag.

* EU-landene understreger desuden behovet for at øge investeringerne i energieffektivitet, energiforsyning og vedvarende energi.

Kilder: Erklæring fra EU-topmødet i Bruxelles 20. oktober 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Medlemmernes egne nyheder
Se alle medlemsnyheder
Mest læste
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Seneste nyheder
Se seneste nyheder
Udvalgte artikler
Udvalgte nyheder fra forsiden
Nu skal uddannelsen gøres mere synlig på DM i Skills: Plastmageruddannelsen bliver demofag
Gratis webinar: Få hjælp til at finde din næste lærling
Stifter af Letbek er gået bort
Flere opkøb skal bane vej til vækst hos Coloplast
Vil indføre totalforbud mod eksport af plastaffald ud af EU
Grønne organisationer: EU Kommissionen bukker under for industripres på emballageområdet
Andre Nordiske Medier
Metal Supply DK
Food Supply DK
Jern & Maskinindustrien

Send til en kollega

0.236