23948sdkhjf

Priserne på EPS ryger til vejrs med raketfart: I 3 ud af 4 tilfælde kan det økonomisk betale sig at komprimere selv

Har du 250 kg. EPS-affald til overs om måneden, kan det betale sig at investere i din egen komprimator.

Sådan lyder en opgørelse, foretaget af brancheforeningen EPS-Branchen, der er en del af Plastindustrien. De har haft den store lommeregner fremme for at gøre op, hvor hurtigt en komprimator har tjent sig hjem.

EPS-branchen har siden 2018 arbejdet intensivt for at vejlede virksomheder om genanvendelse af EPS.  Og ét af de gode råd er nu at anskaffe sig en komprimator. Det kan i hvert fald betale sig økonomisk i tre ud af fire tilfælde.

Størrelsen af profitten har to afgørende faktorer: Prisen, som den komprimerede EPS kan indbringe ved salg, og den afgift, man undgår ved at afskaffe EPS-skraldet.

- I vores regnestykke, hvor 250 kg. er skæringspunktet, er der ikke taget højde for de besparelser, som virksomheden opnår i forhold til affaldshåndtering og bortskaffelse. De besparelser går direkte på bundlinjen, siger projektchef Chresten Heide-Anderson fra EPS-Branchen.

Udover de potentielle besparelser, så er brugt EPS en værdifuld ressource, der kan sælges for flere tusinde kroner. I 2018 estimerede DAKOFA, at prisen på brugt EPS var ca. 3.600 kr. pr. ton. I dag ligger prisen på ca. 5.400 kr. pr. ton.

Udover den økonomiske gevinst, er der også klimagevinsten ved at genanvende EPS. For hvert kilo EPS, som fjernes fra et forbrændingsanlæg, undgås 3,3 kg. CO2 udledning. I tillæg spares der ved genanvendelse ca. 1,8 kg. CO2 ved produktionen af ny EPS.

Sådan udregnes prisen

Prisen på et ton EPS - ekspanderet polystyren - er sammensat af efterspørgsel og priserne på hovedbestanddelen, nemlig styren.

Styren handles i kontrakter, og disse kontraktpriser indsamles af EPS-Branchen og formidles hver uge til medlemmerne. Lige nu (september 2022) koster et ton EPS ca. 5.400 kr.

Den aktuelle pris udregnes på baggrund af produktionsomkostninger i extruderingsprocessen, transport og logistik, lager, etc. Dette gælder for ren hvid EPS, som kan transformeres til rGPPS – recyclet Generel Purpose Polystyren, og som kan sendes til oparbejdning til EPS-råvaren og videre til forarbejdning til rEPS – recyclet EPS. Denne rGPPS kan for så vidt også benyttes til at lave XPS, en anden type isoleringsmateriale.

Transportomkostninger varierer - afhængig af vægt, antal paller, afstand fra leverandøren til køberen - og der er derfor også tale om en variabel her. Afhængigt af valgt kompaktor, producent og materiale, kan vægte på kompakteret materiale svinge fra 100 kg og op til +400 kg på 1 m3 EPS, stablet på en palle.

Generelt vil der kunne spares på kompaktering hos en leverandør med selv en mindre mængde EPS, da en container til restaffald hurtigt fyldes med EPS, og tømingsomkostningerne løber hurtigt op.

(Kilde: Bewi)

Kommenter artiklen

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078