23948sdkhjf

Runi: Det skal være rentabelt at genanvende

Runi udstiller på K-messe under mottoet "Turn waste to value!"

Det kan ikke længere benægtes, at vi befinder os i en energi- og ressourcekrise. Mere end nogensinde før er det tydeligt, at der skal findes grønne løsninger, hvis vi skal vores fælles globale udfordringer til livs. Sådan lyder det fra Runi, der udstiller på K-messe under mottoet "Turn waste to value!"

- Det motto efterlever vi ved at levere energieffektive løsninger skabt til at gøre det mere rentabelt at sikre genanvendelse af en bred vifte af materialer, siger sales manager Anders A. Nielsen.

Giver god mening

Det giver rigtig god mening at genanvende. Beregninger viser eksempelvis, at for hvert kilo EPS, der genanvendes, spares der tre kg råolie i forhold til at lave ny EPS.

- Med vores komprimatorer til forskellige typer af plastskum kan vi opnå en volumenreduktion på op til 50:1. Det betyder, at hvor der førhen skulle bruges 50 lastbiler til at transportere affaldet, kan man nu nøjes med én lastbil til at fragte det komprimerede affald til genanvendelse. Ved at komprimere plastskummet inden genanvendelse spares der altså både energi og CO2-udledning i transporten samt i den manglende udvinding af nye virgine råmaterialer. Udover at miljøet vinder ved genanvendelse af komprimeret plastskum, kan virksomheder tjene gode penge på at sælge deres komprimerede skum til recycling og på den måde bliver det der før var affald til en værdifuld ressource, siger Anders A. Nielsen.

Runi producerer også en såkaldt afvandingsmaskine, der presser væske ud af forskellige materialetyper. Denne maskine finder blandt andet god anvendelse i vaskelinjer i anlæg, der genanvender PE-film.

- Traditionelt set tørres vasket PE-film ved hjælp af centrifuger og varm luft. Det er en meget energikrævende løsning. Indsættes der i stedet en RUNI-maskine efter vaskelinjen, kan vi ved mekanisk tørring øge tørstofindholdet fra 60-90 procent med et energiforbrug på kun 24 kW per tons PE-film. Investeringen i maskinen er derfor hurtigt tjent hjem.

Afvandingsmaskinen sørger også for afvanding og komprimering af eksempelvis PET-flasker, tetra-pak og plastikfustager, så fejlproduktion og udløbne varer kan destrueres. Ved at gøre dette i en energieffektiv RUNI-komprimator sikres det, at det kun er det tørre emballagemateriale, der transporteres til genanvendelse, mens indholdet enten kan gå til produktion af dyrefoder eller bruges i biogas-produktionen.

Mød Runi i hal 9/A23.

Artiklen er en del af temaet K2022.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063