23948sdkhjf

Cases fra plastbranchen samles i nyt innovationskatalog

Plast er langtfra altid førstevalget, når arkitekter og designere vælger materialer. Det kan undre, da de æstetiske muligheder nærmest er ubegrænsede, og da klimaaftrykket for plast ofte er lavere end konkurrerende materialer. I forbindelse med Planetary Plastic Pavillon kaster Plastindustrien et kritisk blik på egne materialer og produkter i et nyt innovationskatalog.

En kæmpe pavillon opført i næsten 100 procent plast i hjertet af København. Det skal nok få forbipasserende til at dreje hovedet. Det er i hvert fald målet. For når den internationale arkitekturkongres folder sig ud i København i juli 2023, vil en af de ti udstillinger være Plastindustriens pavillon, Planetary Plastic Pavillon.

Hvis en turist eller andre besøgende ligefrem lader sig provokere af plastpavillonen blandt de øvrige arkitekturudstillinger, gør det heller ikke noget. Hele ideen med pavillonen er at skabe synlighed og debat om plast som et bæredygtigt byggemateriale i byggeriet og som alternativ til mere traditionelle byggematerialer.

Plast til mange formål

Det er velkendt, at flere plasttyper er velegnede som isoleringsmateriale og oplagte og ofte bedre alternativer til isoleringsmaterialer end andre materialer. Plast bruges desuden flittigt til en lang række rørtyper indenfor vand og fjernvarme.

Men træerne vokser som bekendt ikke ind i himlen, heller ikke dem af plast. Så for at kunne give et mere fuldstændigt og bedre oplyst billede af udfordringerne, har brancheforeningen Plastindustrien fået udarbejdet et innovationskatalog, der stiller skarpt på ti udfordringer med plast i byggeriet.

Kataloget er blevet til med hjælp og bidrag fra danske plastvirksomheder og deres erfaringer fra den virkelige verden. Til hver af de ti innovationsudfordringer er knyttet en case med en virksomhed. Hver case skal således hjælpe til at anskueliggøre konkrete udfordringer og mulige løsninger.

Øget gennemsigtighed og innovation

Kataloget skal overordnet bidrage til, at plastbranchen selv, dens kunder og samarbejdspartnere får indsigt i de udfordringer, der stadig eksisterer, og til at branchen skærper sin profil og sine produkter til fremtidens byggeri.

Samtidig bidrager innovationskataloget til at øge gennemsigtigheden og innovationslysten på området og skubber forhåbentlig dermed på udviklingen af de nødvendige løsninger. Også derfor er en række studerende indenfor eksempelvis arkitektur og ingeniørfagene inviteret til at bidrage til mulige løsninger på udfordringerne gennem deres studieforløb.

Plast har allerede længe spillet en afgørende rolle i den grønne omstilling på mange områder – og også i byggeriet. Men der er fortsat store CO2-gevinster at hente, hvis arkitekter, designere og beslutningstagere får blik for plastens mange fordele, både hvad angår bæredygtighed og æstetik.

Artiklen er skrevet af innovationskonsulent Rasmus Grusgaard og miljøpolitisk chef Christina Busk fra brancheforeningen Plastindustrien.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.501