23948sdkhjf

Port of Aalborg valgte bæredygtig vej: Uponor leverer spildevandsrør til kæmpe udvidelse

20.000 nye kvadratmeter.

Så stor er udvidelsen af havneområdet i Aalborg. Og ikke blot er området nyt, der er også taget nye metoder i brug for at gennemføre byggeprocessen.

Gennem en partnering-aftale har Port of Aalborg og deres samarbejdspartnere udfordret leverandørerne på leveringsmetoderne, afprøvet nye arbejdsmetoder og afsøgt markedet for bæredygtige materialer. Plastfabrikanten Uponor er en af leverandørerne.

Projektets samlede CO2-påvirkning er reduceret med 40 procent, takket være de valg, der er foretaget i valget af leverandører og i byggeprocessen. 

Ultra Rib 2 Blue er et spildevandsrør i PP/Polypropylen plast, der i følge producenten reducerer op til 70 procent af CO2-aftrykket. Røret er produceret af genanvendelige råmaterialer baseret på massebalance-modellen og har samme kvalitet og ydeevne som det traditionelle Ultra Rib 2.

– Hos Uponor ønsker vi at medvirke til at reducere byggeprojekters CO2-aftryk og være med til at drive udviklingen i byggebranchen i en mere bæredygtig retning. Det kræver dog, at også entreprenører og grossister opdager og ser mulighederne i nye alternative produkter, og at de er parate til at fokusere på andet end kun på pris. Projektet i Aalborg er et fantastisk eksempel på, hvordan branchen kan tage proaktive valg og tage næste skridt i den grønne omstilling, siger Jan Lunding, projektchef hos Uponor i en pressemeddelelse.

Udvidelsen af havnekajen er et af to testprojekter, som Port of Aalborg på baggrund af deres tilslutning til miljøledelsesstandarden ISO-14001 har udpeget til at afprøve partnering-konceptet i praksis fremfor gennem en traditionel total- eller hovedentreprise. 

- I traditionelt organiserede byggeprojekter skal vi jo som bygherrer være ret specifikke omkring valg af løsninger og materialer, så der i udbuddet kan afgives den bedste pris, som efterfølgende også holder. Ved at involvere rådgivere og entreprenører så tidligt i projektet, er beslutninger om metode- og materialevalg sket i samarbejde. Vi opnåede relativt hurtigt stor tillid og en god ånd i samarbejdet, hvilket har muliggjort en åben ideudvikling og diskussion af løsningsmuligheder. Vi har opnået langt mere bæredygtighed i projektet, end nogen af os havde turdet håbe på, siger Brian Dalby Rasmussen, der er chef for Engeneering, Environment and Port Infrastructur hos Port of Aalborg.

Den alternative tilgang til projektet har dog også synliggjort en af de største udfordringer, som den danske byggebranche står overfor, hvis det skal lykkedes med den grønne omstilling: Branchens fortsatte fokus på billigste pris ved indkøb af materialer. 

– Enkelte grossister tilbød os grønne alternativer, men langt de fleste tilbød os automatisk den billigste løsning på trods af, at vi var meget klare i spyttet om, at vi ønskede at finde bæredygtige produkter. De troede ganske enkelt ikke på, at prisen ikke var det absolut vigtigste, som det ellers plejer at være, fortæller Ludvig V Pullich, der er entrepriseleder hos Per Aarsleff, der også er med i partnering-aftalen.

·Ultra Rib 2 Blue opfylder de dobbelte krav til Nordic Poly Mark med en forventet levetid på mere end 100 år.

·Ultra Rib 2 Blue fremstilles på den ISCC Plus-certificerede fabrik (International Sustainability and Carbon Certification) i Fristad, Sverige, som benytter grøn elektricitet i produktionsenheden.

·Kunder modtager en erklæring med angivelse af den mængde fossilfrit materiale, som leveringen indeholder.

·Ultra Rib 2 Blue leveres i længder af 3 og 6 meter, i dimensioner fra 200 til 560 mm.

Uponor Infra har mere end 60 års erfaring inden for rørledninger, brønde og tanke i plast. Uponor leverer både standardløsninger og specialtilpassede løsninger til ethvert behov – ofte med store besparelser til følge. www.uponor.dk/infra

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.25