23948sdkhjf

Det bobler med idéer hos medarbejderne: Uni-technology sparer på CO2-udledning

Værktøjsproducenten uni-technology A/S sætter nu alle sejl til for at få en eftertragtet certificering, der beviser, at man arbejder hårdt for en grøn omstilling: Målet er tilslutte sig og blive godkendt i Science Based Targets initiative (SBTi) for herigennem at forpligte sig til at reducere sit CO2-aftryk markant frem mod 2030.

Nu er første milepæl nået i starten: uni-technology modtog i begyndelsen af juli deres diplom for at have gennemført "Klimaklar Produktionsvirksomhed" - et rådgivningsforløb støttet af DI og Industriens Fond. Resultatet af dette forløb er den første beregning af virksomhedens CO2-udledning for basisåret 2018.

Kenneth Westergaard, ejer og direktør i uni-technology siger i en pressemeddelelse, at man i virksomheden længe har talt om at gøre en større indsats for miljøet.

- Samtidig er vi sikre på, at det er en god forretning. Mange kunder forventer, at vi har en aktiv miljøstrategi, og nogle få er endog begyndt at forlange det. Vi tror også på, at vi bliver en mere attraktiv arbejdsplads, der får lettere ved at tiltrække nye medarbejdere. Endelig er det sund fornuft og god økonomi at få gjort noget ved fx vores energiforbrug, som er en af de tunge omkostningsposter i vores regnskab, siger han.

Kom i gang med CO2-beregninger

Uni-technolgy begyndte forløbet med at tilknytte en projektleder til at drive projektet. Dernæst involverede man alle medarbejdere i processen.

Uni-technology kom med i anden bølge af "Klimaklar Produktionsvirksomhed" i sommeren 2022, og derfra gik det hurtigt. Allerede i starten af juli lå CO2-regnskabet klart, og man kunne begynde at arbejde med projekter til reducering af CO2-udledningen.

- Allerede, mens vi arbejdede på at kortlægge vores CO2-aftryk, boblede det med idéer til CO2-reduktioner og besparelser blandt medarbejderne. Idéerne blev samlet i et katalog, og efter sommerferien går vi i gang med at prioritere projekterne, beregne sparet CO2-udledning og tilbagebetalingstid på investeringer. Vi ønsker at involvere alle medarbejdere i projektet, så vi alle føler ejerskab for at bidrage til den grønne omstilling, siger Jan Michael Jensen, projektleder i uni-technology.

Data kan findes i købsfakturaer

Kortlægningen af CO2-udledningen startede med indsamling af data fra en række forskellige kilder. Der har været tæt dialog med forsyningsselskaber og andre leverandører, og der er blevet gransket hundredvis af købsfakturaer. Alle indkøb er blevet kategoriseret i henhold til de udledningskategorier, der findes i Green House Gas protokollen, som er den internationalt anerkendte standard til beregning af CO2-udledning.

Selve beregningen af CO2-udledningen er foregået i tæt samarbejde med konsulentvirksomheden Viegand Maagøe, som er specialister i lige netop den disciplin.

- Jeg havde på forhånd lavet beregningen i Klimakompasset, som er Erhvervsstyrelsens officielle værktøj til CO2 beregning. Viegand Maagøe viste sig dog at have mere præcise beregningsmetoder til at beregne CO2-udledningen for flere af de produkter og services, vi indkøber fra underleverandører. Det har været en supergod sparring med Viegand Maagøe, som har gjort beregningen af vores CO2-udledning endnu mere præcis. Samtidig var det en god læreproces, for ingen af os i industrien har erfaring med CO2-beregning, fortsætter Jan Michael Jensen.

Vi er stolte over at have gennemført Klimaklar Produktionsvirksomhed Projektleder Jan Michael Jensen, uni-technology.

Næste skridt for uni-technology er en kortlægning af energiforbruget, så man ved, hvor i virksomheden, der skal sættes ind for at spare på især el. Der er både maskiner, kølesystemer, ventilation, trykluftanlæg, belysning og meget andet, der bruger store mængder el både indenfor og udenfor den normale arbejdstid. Samtidig skal det undersøges, om der skal investeres i solcelleanlæg, el-biler eller helt andre ting for at nedbringe CO2-udledningen frem mod 2030.

-Vi besluttede allerede tilbage i 2018 at omlægge al vores el-indkøb til 100% grøn energi fra vindmøller, og for flere år siden skiftede vi fra naturgas til fjernvarme, så vi har været i gang med omstillingen en del år. Nu tager vi næste skridt og begynder at arbejde med flere projekter, der skal nedbringe vores CO2-udledning. Sidegevinsten skulle gerne blive et bedre arbejdsmiljø og besparelser i kroner og ører, så det er jo en ren win-win, afslutter Kenneth Westergaard.

Om Science Based Targets initiative (SBTi)

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.142