23948sdkhjf

Rambøll vinder specialanlæg: Skal håndtere stor del af det danske plastaffald

Rådgivervirksomheden Rambøll har vundet en totalrådgiveropgave af et specielt byggeri; det første plastsorteringsanlæg af sin art. 

Den norske pyrolysevirksomhed Quantafuel står bag anlægget, som skal opføres i Esbjerg med kapacitet til at kunne håndtere en markant andel af det danske plastaffald. Det skriver Rambøll i en pressemeddelelse.

I rollen som totalrådgiver skal Rambøll stå for detailprojektering, udbud og byggeledelse af anlægget som for nyligt har fået det internationale investeringsselskab, Eurazero med på projektet, der forventes klar til drift i slutningen af 2023.

– Vi har samarbejdet med Rambøll siden den indledende designfase og er rigtig glade for at fortsætte, så vi nu sammen kan realisere, hvad der kommer til at være det første plastsorteringsanlæg af sin art i Danmark , siger Erik Rynning, projektdirektør i Quantafuel, i pressemeddelelsen og fortsætter:

– Med en ESG fokusert partner som Eurazeo ombord som investor kan vi nu realisere anlægget helt i tråd med vores ambitioner om at bygge og drifte med fortsat kompromisløst fokus på bæredygtighed

Målet med anlægget er ifølge direktøren i første omgang at sortere plastaffald fra danske husholdninger, service og industrivirksomheder til rene fraktioner til videresalg og forabejdning af både mekanisk og kemisk genbrugsindustri. 

Quantafuels anlæg i Esbjerg får en totalkapacitet til at håndtere 160.000 ton plastaffald om året. I Danmark producerer vi samlet set over 350.000 ton plastikaffald om året og størstedelen af dette bliver brændt, mens cirka 100.000 ton sendes til europæiske sorteringsanlæg, hvor man ikke længere kan spore, hvor og hvordan plasten bliver anvendt. 

I november 2020 oplyste Quantafuel, at man investerer 100 mio. euro (745 mio. kr.) i anlægget i Esbjerg. Om tallet er det samme i dag, oplyser firmaet ikke noget om pt.

Tidligere i år kom det så frem, at Jorton skal være hovedentreprenør på det markante projekt.

Standard-design til skalering i Europa

Under den indledende design fase har det været Quantafuel og Rambølls ambition at udføre et standard-design for anlægget i Esbjerg, der kan anvendes til at bygge flere lignende anlæg til genanvendelse af plastaffald i Europa i fremtiden.

– Det har været en målsætning helt fra start, og nu ser vi frem til at få anlægget i Esbjerg udført i praksis. Der er ingen tvivl om, at et plastsorteringsanlæg af denne kapacitet, som Quantafuel opfører, hvor man også har planer om kunne genanvende plastaffaldet på baggrund af katalyseteknologi, bliver en væsentlig del af den løsning, der skal hjælpe os med komme plastaffald til livs. Ikke blot i Danmark men også i resten af Europa i fremtiden, siger Søren Eg Hansen, projektdirektør fra Rambølls globale energidivision.

Grunden i Esbjerg, hvor anlægget skal stå, er aktuelt i byggemodningsfasen. Quantafuel har også ambitioner om at opføre et bæredygtigt anlæg, hvor man i samarbejde med Rambøll stiler efter en DGNB-guldcertificering.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.131