23948sdkhjf

Prototype af gardinstang: Skralderobot får fem år mere i Aarhus

Skralderobotten SeaProtectorOne, som firmaet All in On Green står bag, har fået fem år mere i Aarhus Å. Dermed kan endnu mere affald hives op ad åen frem mod marts 2027.

- Det er helt fantastisk, at kommunen har valgt at forlænge. Nu har vi alle sammen set, hvor meget affald, der hver dag havner i åen, så er det også svært at tage robotten op vel vidende, at den mængde affald bare ville blive ledt videre, siger partner i All in On Green Frank Rosenberg.

Robotten har været installeret som pilotprojekt siden marts 2021 og har i den periode samlet over 63.000 stykker affald op. Og potentiale er endnu større.

- En stor del af perioden har samfundet været mere eller mindre nedlukket, så det er nærliggende at forestille sig, at affaldsmængden kunne være højere. Vi kan også se, at mængden af det såkaldte festaffald, som vi piller op fredag til søndag, er steget, nu hvor samfundet er åbent igen, siger han.

Robotten bliver tømt for affald mindst en gang i døgnet, og på lørdage og søndage – her efter genåbningen - kan Frank Rosenberg og hans partner Mads Tranders Nielsen pille cirka 1000 stykker affald ud hver gang.

En tømmermester og en gardinstang

Selvsamme Mads Tranders Nielsen er ophavsmand til robotten og fik ideen efter en tur til Melbourne, hvor man der havde lagt noget tømmer ud i havnen for at inddæmme affaldet, inden det forsvandt ud i verdenshavene.

Lang historie kort tog Mads ideen med hjem og byggede en dansk prototype af en gardinstang og lidt træ. Frank Rosenberg og Aarhus Universitet kom ind over, og undervejs fik de hjælp af Peter Grønkjær, der er professor ved Aarhus Universitet, og ved en masse om vandmiljøer, fiskebestande, vandkvalitet og forurening.

Og for to år siden kunne en noget mere teknisk og mekanisk version af gardinstangs-prototypen sænkes til test ved Tangeværket i Viborg. Og den viste sig at virke.

- Så ville vi ud i den store verden. Vi har alle set billederne af plastforurening på feriemål og badestrande, så der ville vi gøre en forskel, men så sagde Peter Grønkjær, at vi bare skulle sætte den ned i Aarhus. Vi havde ellers opfattelsen af, at danske åer og vandløb ikke flød med affald, men han sagde: Der er mere, end I tror, forklarer Frank Rosenberg.

Og i starten af marts 2021 fik robotten debut i Aarhus Å. Og efter kommunen nu har blåstemplet robotten med fem år mere, er vejen banet for at komme bredere ud, siger Frank Rosenberg.

- Vi kigger blandt andet til Indien og er i dialog med organisationer, der står for oprydning. Og så kigger vi selvfølgelig på, hvilke danske kommuner der har åløb, der ville være relevante for os, siger han.

Han nævner blandt andet, at byer som Randers og Aalborg kunne være spændende, hvor sidstnævnte er i gang med at blotlægge Østerå gennem byen. Desuden er Randers i gang med at etablere det gigantiske byggeprojekt Flodbyen, hvor det måske ville give mening allerede nu at tænke oprydning ind.

- Vi kan se på vores data fra Aarhus, at en del byggematerialer også havner i åen. Så måske skal man overveje at sætte op forebyggende, siger Frank Rosenberg.

I hvert fald glæder virksomheden sig over, at Aarhus har taget så fint imod robotten.

- Aftalen med Aarhus har givet virksomheden og robotten noget opmærksomhed. Vi har en glad investor og flere har budt sig til. Vi tror på det, siger Frank Rosenberg.

Artiklen er blevet bragt i Magasinet Forsyning. Læs hele udgivelsen her.

Fakta: Sådan virker robotten

  • Robotten er L-formet, med den lange del spændt ud over åen med en slags net, der er sænket 30 centimeter ned i vandet, fordi det er den dybde, der fanger mest skidt i Aarhus.
  • Firmaet bag har undervejs indsamlet en masse data og ved derfor, hvilke typer af affald, der typisk havner i åen, hvor langt under vandoverfladen det ligger, og hvor nettet derfor skal sidde.
  • Robotten er iklædt sensorer, så den kan spotte store stykker affald og mærke efter, når den er fyldt og skal tømmes. Desuden er der en timer, der automatisk tømmer nettet hver anden time.
  • Ved en tømning hæver nettet sig og kører skidtet ud til siden via et transportbånd og ind på land. Derfra bliver affald tømt ned i en kasse.
  • Robotten er også udstyret med termiske kameraer, der opfanger om der kommer en kano forbi, og kan svinge til side og skabe fri passage.
  • Den maksimale længe for en ”robotarm” er på grund af hensyn til konstruktionen 45 meter.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078