23948sdkhjf

Project Plastic-vindere gør det mindre stigmatiserende at være syg

Årets vindere af Plastindustriens årlige konkurrence 'Project Plastic' er Nanna Andersen og Kirstine Bach fra Royal Danish Academy, der i deres specialeafhandling har designet et intelligentsystem til KOL-patienter, som har behov for iltbehandling. Det oplyser Plastindustrien i en pressemeddelelse.

- Der er mange i Danmark, der har været gode til at gøre det mindre stigmatiserende at være syg, for eksempel Coloplast og Novo Nordisk. Rasmus Grusgaard, Plastindustrien

Projektet med titlen ’Flow – An intelligent system for COPD-patients receiving oxygen treatment’ består af tre dele: en letvægts iltflaske, en monitoreringsenhed og en koncentrator, alle designet med integrerede plastkomponenter. 

- Det væsentlige i vores projekt er monitoreringsenheden, som gør det muligt at regulere iltflowet automatisk, så brugeren får den korrekte mængde ilt på alle tider af døgnet. Vi er designere, så vi har arbejdet sammen med ingeniører. Designet bygger på principper om bæredygtighed med lang holdbarhed, mulighed for reparation og genbrug af produkterne, siger Nanna Andersen på vegne af vinderholdet.

Apparatets stringente design, der netop ikke leder tanken hen på en sygdom, tjener et vigtigt formål, siger Plastindustriens innovationskonsulent Rasmus Grusgaard:

- Der er mange i Danmark, der har været gode til at gøre det mindre stigmatiserende at være syg, for eksempel Coloplast og Novo Nordisk. Og det synes vi, at Nanna og Kirstine har haft en sympatisk og gennemarbejdet vision for, hvilket er en af årsagerne til, at de vinder 1. præmien.

De to designere har i dag deres egen tegnestue, Andersen & Bach Design Studio i København.

Anden- og tredjepladsen gik til …

Andenpladsen gik til Valdemar Buch, Gustav Staxen Lind og Emil Lykke fra Design og Innovation på DTU i Lyngby. De har medvirket til at producere stole til skoler i Sierra Leone af genanvendt plastaffald indsamlet fra lokale vestafrikanske floder. Nøglen til projektet var en lokalt indkøbt toastmaskine.

– Vi havde et konkret mål om, at vi gerne ville prøve at komme så langt ud over skolebænken som muligt. Det var essentielt at skabe en billig og tilgængelig løsning på lokale vilkår, fortæller gruppen, som har samarbejdet med Ingeniører uden Grænser om projektet.

Tredjepladsen gik til Peter Lukas Falcher Petersen og Malte Rasmus Ottesen fra Institut for Grøn Teknologi ved SDU. De har undersøgt genanvendt plast og affaldssorteringsprocesser i København, Odense, Sverige og Norge.

De har blandt andet målt på den molekylære forurening af kildesorteret og eftersorteret plast og lavet omfattende lugt-forsøg. Centralt for projektet er, i hvor høj grad lugt og anden forurening i genanvendte plastmaterialer er afhængig af, hvordan affaldet indsamles og sorteres.

PROJECT PLASTIC er en del af kampagnen Plastic Engineering Denmark, som har til formål at bygge bro mellem industrien og de studerende på videregående uddannelser og samtidig gøre opmærksom på plastbranchen, fortæller Jo Dietrich, uddannelseskonsulent i Plastindustrien.

– Det har været fantastisk at se så mange forskellige projekter fra studerende og få indblik i, hvad de interesserer sig for. Projekterne afspejler vores branche og samfund, da der er rigtig mange måder at arbejde med plast, genanvendelse og miljøperspektivet på.

Præmierne

De tre vindere præsenterede deres projekter for Plastindustriens sekretariat i Industriens Hus i København, hvor de fik overrakt et diplom og deres præmier på hhv. 25.000, 10.000 og 5.000 kr.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.109