23948sdkhjf

Odense bygger med penge fra Facebook: Fabrik skal lære elever om genanvendelse af plast

Nogle vil kalde det for to containere med dimser og dutter inden i og med grønt på toppen. Byens ungdomsskole kalder det "Genbrugsfabrikken". Om to år står Genbrugsfabrikken klar på Østre Plads i Odense, og 2.000 unge kan årligt komme i fabrikken og lære at fremstille energi og at genanvende plast og metal.

Det sidste er netop, hvad elever fra 7.-10. klasse og ungdomsuddannelserne i Odense kan se frem til i UngOdenses genbrugsfabrik, der med en milliondonation fra Meta nu kan blive en realitet.

Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse.

To containere indrettes med værksteder til blandt andet genbrug af plast- og metalaffald, og på containernes top kan elever nærstudere solceller, vindmøller og endda teste og optimere deres egne udgaver af for eksempel vindmøller.

Innovative medarbejdere i Ung

Odense kunne i foråret 2019 for første gang sætte fut i deres selv-opfundne Plast Lab on Wheels, der er et transportabelt plastlaboratorium, som kører ud til skoler og events for at give unge håndgribelige erfaringer med at omdanne plastaffald til nye produkter. Det er gode erfaringer herfra, der nu skaleres op til en hel genbrugsfabrik til glæde for skoler og forskellige interesserede borgergrupper.

Det kan lade sig gøre takket være en donation fra Meta, tidligere Facebook, der er etableret i Odense med et datacenter i Tietgenbyen. Meta giver 2,45 mio. kr. til etablering af fabrikken inklusiv udstyr til undervisningen.

Skal ikke bare blive til nyt affald

I den ene af de to containere arbejder eleverne med at genanvende plastaffald, de selv indsamler. Her kan det smadres og renses, så det kan genanvendes til nye produkter, som eleverne selv designer og producerer med 3D-printer og forskellige plaststøbere. Det er vigtigt, at materialet anvendes til noget brugbart, så det ikke bare ender som nyt affald igen.

I samme container kan elever have læringsforløb om vind- og solenergi, som fabrikken også selv producerer på toppen.

Den anden container indrettes blandt andet med et værksted, hvor metaldele fra for eksempel udtjente computere genanvendes til fremstilling af nye emner, der støbes i forskellige forme.

– Som ungdomsskole klæder vi Odenses unge på til selv at kunne handle på det, de synes, er vigtigt i livet - om det er kunst, kultur eller som her bæredygtig livsstil. Jo mere de selv kan få fingrene i det med at genanvende materialer eller producere energi, jo lettere er det for dem at gå tilbage til skolen eller deres familie og gøre deres drømme og idealer om en mere bæredygtig verden til virkelighed, siger Carsten Djursaa, der er leder af UngOdense, i pressemeddelelsen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.156