23948sdkhjf

De er bevidste om deres indsats for klimaet

Agtrup Plast har på mange måder taget bæredygtighed til sig. Det gælder fra indkøb af nye mere energieffektive maskiner til naturlig køling af kølemidlet til maskinerne. Ydermere har bruger Agtrup Plast udelukkende grøn vindmøllestrøm.
Virksomheden producerer plastemner ved sprøjtestøbning.
Næste initiativ for fabrikken i Kolding, der har 10 medarbejdere, bliver sandsynligvis solceller på taget.


- Vi skal i gang med at undersøge, hvad vi kan og hvad vi må, siger direktør Jørn Lange.
- Vi gør vores indsats for at nedbringe klimabelastningen. Vi kan ikke redde klimaet alene, men vi kan være med til at ændre på nogle ting, siger han.

Produktionen af trykluft har også undergået en grøn forbedring. Stempelkompressoren er afløst af en skruekompressor med frekvensomformer, så der ikke bruges mere energi end højst nødvendigt.

- Energiforbruget er den store synder i industrien, konstaterer Jørn Lange. 
Den største energibesparelse har Agtrup Plast opnået ved at udskifte seks gamle hydrauliske Demag sprøjtestøbemaskiner med fuldelektriske Demag maskiner.
- De ny maskiner bruger 60 procent mindre strøm end de gamle. Hver maskine bruger kun 2300 Watt. Det er nogenlunde det samme, som en elkedel bruger. Vores elforbrug er faldet væsentligt, siger Jørn Lange.

Køling

Med kølesystemet er Agtrup Plast gået meget langt for at bruge så lidt ekstern energi på kølingen som muligt. Når kølemidlet kommer opvarmet fra maskinerne, ledes det først ud i rør under jorden, hvor det gennemgår den første køling. Dernæst går det igennem en stor friluftskøler, og først hvis det ikke er køling nok, så tændes kølekompressoren for at tage den sidste varme ud.
Hvis der er behov for rumvarme, ledes den varme kølevæske yderligere gennem ventilationsanlægget, så den friske luft bliver opvarmet. På den måde bliver varmen hevet ud af kølemidlet med mindst mulig energiforbrug.

Sund fornuft

Andre forbedringer er, at der er lagt filtre over alle afløb, så der ikke trænger små plaststumper ned i kloakken. Agtrup Plast har været med i Operation Clean Sweep.
Agtrup Plast er også blevet miljøcertificeret.
I bund og grund synes Jørn Lange bare, at bæredygtighed handler om at bære sig fornuftig ad og ikke spilde gode ressourcer.
- Min far, som startede virksomheden, smed aldrig noget ud. Hvad der ikke lå af stumper, som vi måske en dag kunne få brug for, smiler Jørn Lange.
- Vi har altid kværnet vores plastaffald og genbrugt det. På sin vis opfandt min far cirkulær økonomi længe før, der var nogen, der kendte det begreb, siger han.

Bioplast

Også på miljøvenlige plasttyper er Agtrup Plast begyndt at markere sig. Virksomheden producerer små Tee’s til golfspillere af Gaia’s bioplast, der er lavet af æggeskaller, majsstivelse og majsolie.
Desuden fremstiller virksomheden plastdele af bioplast til græsslåmaskiner. I begge tilfælde er meningen at delene kan kompostere, hvis de bliver tabt eller glemt i jorden.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Se seneste nyhedsbrev ???id_11737???

Send til en kollega

0.141