23948sdkhjf

Teknologisk Institut udvikler ny måde at genanvende flerlagsfolier til fødevarer

Genanvendelse af flerlagsfolier, der blandt andet bruges som fødevare-emballage, er en kompliceret affære.
Materialet benyttes til beskyttelse af fødevarer, så madvarerne ikke kommer i kontakt med ilt fra luften, og emballagen skal være så stærk, at den ikke går i stykker under transport. For at opnå disse egenskaber, består disse emballager af flere plasttyper. Dét forhindrer en effektiv genanvendelse.

For på trods af store klimamæssige fordele, der findes ved flerlagsfolier, så er ulempen ved flerlagsfolier, at når de enkelte plasttyper adskilles i affaldssorteringen, vil en flerlagsemballage bestående af for eksempel polyethylen og polyamid ikke høre hjemme i hverken en PE- eller PA-fraktion.

Hos Teknologisk Institut har man derfor arbejdet på nemmere genanvendelse af flerlagsfolierne. Det fortæller civilingeniør og faglig leder, Jens Kromann Nielsen fra Teknologisk Instituts Center for Plast og Emballage.

Udfordring med storskala

Teknologisk Institut har udviklet Separescue®-teknologien, der separerer plasttyperne i deres respektive affaldsfraktioner.
- Dette vil kræve, at flerlagsfolien kan adskilles i en PA- og en PE-fraktion, hvilket indtil nu ikke kan lade sig gøre i industriel skala. Konsekvensen er, at flerlagsfolier ender i en RDF-fraktion, som vil ende med at blive energigenanvendt, hvilket vil sige brændt og i bedste fald anvendt til produktion af el og varme. Det er ikke umiddelbart muligt at erstatte flerlagsfolier med mere genanvendelige enkeltlagsfolier, da dette vil reducere holdbarheden af fødevarerne væsentligt. Derfor er der behov for ny teknologi, der kan øge genanvendeligheden af materialerne i flerlagsfolier, siger han.
Et eksempel på emballering med flerlagsfolie er emballage af pizzaost, der i et eksempel fra Teknologisk Institut består af to lag: Et indre PE-lag, som har kontakt med fødevaren og et ydre lag af PA, der vender væk fra fødevaren. Imellem de to plastlag er et limlag og trykfarve.

Planer om flere tests

Det er gennem indsatsområdet Bæredygtige Materialer, at Teknologisk Institut har arbejdet på at udvikle teknologien.
- Til adskillelse af de to plastlag anvendes en teknologi, hvor superkritisk CO2 og ultralyd kombineres. Ved at behandle flerlagsfolien i Separescue-processen er det muligt at delaminere de to plastlag i osteemballagen, oplyser Jens Kromann Nielsen.
Er der planer om at teste i storskala?
- I det kommende års tid  vil vi fortsætte med at udvikle teknologien i vores laboratorie-reaktor, der er fem liter stor. Vi planlægger lige nu at søge funding til projekter, hvor vi kan lave test i større skala, siger den faglige leder.

Vil ressourcerne til at benytte metoden i storskala stå mål med genanvendelsen af den mængde plast, der er mål for projektet?
- Med hensyn til udgifter til oprensning, er vores estimat, at det vil være en relativt hurtig proces og processen kræver ikke brug af opløsningsmidler eller vand, så den eneste udgift er strøm og etableringsomkostninger. Så alt i alt tror vi, at processen vil kunne betale sig i forhold til genanvendelse af fraktionerne, siger Jens Kromann Nielsen, og tilføjer, at EU’s planlagte skat på ikke-genanvendelig plast emballage og andre tiltag fra EU, blandt andet det udvidede producentansvar er med i beregningerne.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11