23948sdkhjf

EPS-årsmøde: - Vi har vækstet under corona

EPS-branchen har holdt skindet på næsen under corona-krisen - og mere til...

Det var én af pointerne, da brancheorganisationen - der hører under Plastindustrien - holdt årsmøde forleden.

Hovedtemaet på årsmødet var cirkulære tiltag for EPS.

"Der er stadig større efterspørgsel på EPS. Således har der været en vækst i mængden af importeret EPS-råvarer på over to procent. Væksten er reelt væsentligt højere, da der sker stadig større optag af genanvendt indhold og fortsat sker et skifte fra hvid EPS til grå EPS indenfor byggeriet," lyder det fra EPS-branchen i en kommentar.

- Samtidig har vi nået, at 46 danske kommuner indsamler EPS via genbrugspladserne. Det betyder, at vi har en betragtelig skjult vækst i forhold til den måde, vi tidligere har opgjort omsætningen i branchen, forklarer Chresten Heide-Anderson, projektchef i EPS-branchen.

Branchen vurderer reelt væksten til at være i omegnen af 5-7%, når der tages højde for optaget af genanvendt indhold og skiftet til grå EPS.

- I en periode hvor Danmark har været lukket ned, så er det ganske imponerende, at vi ser denne vækst. Vi har selvfølge også set, at EPS har været efterspurgt som emballage for Corona-vaccinen, ligesom der er stadig stigende efterspørgsel på online måltidskasser og online handel, siger Chresten Heide-Anderson.

Vurderingen indeholder ikke udenlandsk import af EPS-isolering. Sidste forår var der er større import end sædvanligt som følge af en række hændelser, som påvirkede markedet.

Fokus på genanvendelse bærer frugt

Igennem de seneste fire år har branchen øget samarbejdet med danske kommuner om indsamling af EPS til genanvendelse: I 2018 samlede 17 kommuner ind og ved årsskiftet sikrede som sagt 46 danske kommuner genanvendelse af EPS. Branchen er derudover i dialog med 30 kommuner mere.

- Vi har kunnet mærke på markedet, at vores indsats i forhold til at sikre genanvendelse af EPS er blevet taget godt imod. Vores kunder er positive, og vi oplever at kunder i stigende grad skifter tilbage til EPS, fordi de er blevet opmærksomme på, at det er 100 procent genanvendeligt - og faktisk bliver genanvendt, fortæller Henrik Vasylyeva, adm. direktør i Sundolitt og formand for EPS-branchen.

På europæisk plan har branchen bidraget til at udvikle designguides for EPS-emballage. Senest har erhvervsorganisationen Detailsektoren udgivet en designguide, hvor de anbefaler EPS-emballage, når der er teknisk behov for temperaturregulering eller særlig beskyttelse af produktet under transport.

Bestyrelsen

På årets generalforsamling var der genvalg til bestyrelsens formand og næstformand: Henrik Vasylyeva, formand for EPS-branchen og adm. direktør i Sundolitt; Karl-Erik Olesen, næstformand og adm. Direktør i BEWiSynbra Danmark; mens Torben Nielsen fra Jackon Danmark er nyt bestyrelsesmedlem.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109