23948sdkhjf

Leder: Hvor skal den faglærte arbejdskraft komme fra?

I november var jeg med på ’netværksdagen 2021’ sammen med Plastindustrien og en stor del af organisationens medlemmer. Et af de seminarer, man kunne følge på dagen, lød: ”Hvordan får vi flere faglærte til plastbranchen?"

Var du med?

Der er stor sandsynlighed for, at du ikke deltog, for ligesom flere af deltagerne, der sad bænket på ’Hvordan får vi flere faglærte til plastbranchen?’, måtte jeg konstatere, at overraskende få havde valgt netop dette seminar til fordel for det sideløbende seminar ’Sådan kommer du i gang med din CO2-kortlægning’.

C02-kortlægning er i høj grad et varmt emne i plastbranchen, og det er ikke for at forklejne emnet, at jeg undrer mig over ’magtfordelingen’. Alligevel var det slående, at ud af flere hundrede deltagere, sad vi vel kun 20-30 stykker på seminaret om fremtidens faglærte, og hvordan man tiltrækker dem. 

I øvrigt et rigtig fint seminar med gode input, gode råd og en god debat. Men ikke mange fik glæde af guldkornene. Tilbage står spørgsmålet: Hvorfor valgte plastbranchen så markant et ret vigtigt emne fra på Netværksdagen 2021?

Det er måske en lidt søgt tese, for vi ved jo godt det ikke er sandt. At der ikke nødvendigvis er tale om et decideret fravalg. Men vi ved også, at én af de største udfordringer i plastbranchen er mangel på faglærte hænder. Derfor undrede det mig også endnu mere, da jeg under en gennemgang af en statistik på lærepladsen.dk kunne konstatere, at kun 71 ud af 156 godkendte virksomheder pt. har én eller flere lærlinge ansat. Hvad har de øvrige 85 virksomheder planlagt?

Svarene er naturligvis ikke så sort/hvide, som en simpel statistik giver indtryk af.
Alligevel kan man ikke lade være med at tænke, at 71 virksomheder ud af 156 ikke er godt nok.
Er der tale om uvillighed fra branchens aktører? Næppe, på et generelt plan. Er virksomhederne for konservative i deres rekruttering? Noget kunne tyde på det. Har man en forpligtelse til at uddanne plastmagere, hvis man har tænkt sig at have dem ansat i fremtiden? JA! 

Nogle af aktørerne i branchen giver et bud på problematikken i dette magasin. 
Magasinet Plast har også talt med otte godkendte  virksomheder, der fortæller, hvorfor de har eller ikke har plastmagerlærlinge ansat pt.

Artiklen er en del af temaet Uddannelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105