23948sdkhjf

Rundspørge: Det siger virksomhederne selv om deres syn på lærlinge

Novo Nordisk. Plastmagerlærlinge: 0:

- Da vi kun producerer få plastkomponenter, har vi vurderet, at vi ikke længere har brug for plastmagerlærlinge. Vores fokus er at uddanne industri- og procesoperatører i Novo Nordisk, og vi har derfor til hensigt at nedlægge vores tilladelse som uddannelsessted for plastmagerlærlinge, siger vice president Carsten Frank, der oplyser, at man ikke harnoget nøjagtigt tal for det antal plastmagere, man har ansat hos Novo Nordisk.

Dantoy. Plastmagerlærlinge: 1

- Hos dantoy indgår vores lærlinge som en del af vores team og får opgaver på lige fod med vores plastmagere. Vi har i øjeblikket en enkelt plastmagerlærling og det er en voksenlærling, som har arbejdet som maskinoperatør hos os, før vi i fællesskab besluttede at uddanne ham til plastmager på AMU Syd, fortæller adm. direktør Marck Mathiasen.

Schoeller Plast. Plastmagerlærlinge: 2

- Vi har lige nu to voksenlærlinge som plastmagerelever og en elev som automatikelev. Vi har gennem længere tid søgt og søger stadig en plastmagerlærling, og det har været rigtig svært at få de lærlinge, vi har. Vi har gennem 3/4 år forsøgt at finde vej til flere kandidater, og vi er nu aktivt begyndt at besøge lokale folkeskoler i overbygningerne sammen med vores senest udlærte plasttekniker, hvor vi holder foredrag om både mulighederne i plast. Sune, som vi har udnævnt til plastmagerambassadør, fortæller om både uddannelsen og hverdagen som plastmagerelev. Udover dette har vi optaget en film, som vi har delt på de sociale medier og på vores hjemmeside for at tiltrække flere kandidater, siger direktør Jan Bybjerg Pedersen.

Sky-Light. Plastmagerlærlinge: 0

- Vi har lige færdiguddannet en logistikassistent og en plastmager. Derudover har vi pt. tre procesteknikere i gang, hvor den første er færdig til sommer, så vi vil rigtig gerne have plastmagerlærlinge. Men vi har desværre oplevet, at det ikke er så nemt at få fat i dem, og vi havde faktisk på et tidspunkt dialog med skolen i forhold til en kandidat, men på det tidspunkt var der ikke nogen af eleverne, som ønskede at bo eller arbejde i Varde. Vi vil rigtig gerne have to-fire plastmagerlærlinge i gang kontinuerligt og med baggrund i Magasinet Plasts henvendelse, vil vi igen prøve at lave en annonce med håb om, at nogen ønsker at komme i gang med uddannelsen, siger vicedirektør Brian Rasmussen.

HN Group. Plastmagerlærlinge: 2

- Hos HN Group mener vi, at dem, der har evnen, også har pligten. Derfor lægger vi en stor indsats for at trække lærlinge til vores virksomhed. Pt. har vi to plastmagerlærlinge ansat, og vi har netop oprustet med endnu en værktøjsmagerlærling, så vi nu har to. Det er egentlig ikke specielt vanskeligt for os at finde lærlinge, selvom vi jo fisker i samme andedam som alle andre. Men jeg er faktisk af den opfattelse, at hvis man tager sin rekrutteringsproces lige så seriøst som man tager sine øvrige processer seriøst, så når man langt. Vi bruger LinkedIn, Facebook og gør os generelt imødekommende og tilgængelige ved at bruge personlige historier og ansigter fra produktionen. Vi rekrutterer også via FGU, den Forberedende Grunduddannelse og via uddannelsesmesser. Nogle gange får vi en aftale i stand med vores operatører om uddannelse. - Vi prøver at slå på, at man bliver klogere af at være lærling hos os. Vi arbejder med 305 forskellige råvarer og arbejder generelt med vanskelige opgaver. Vores lærlinge véd, at de bliver dygtige hos os. Det kan vi også se på de ryk, de laver personligt og på de karakterer, de høster, når de får deres svendebrev. Derudover bringer vi kompetencerne sammen i HN Group ved både at have plastmagere og værktøjsmagere ansat. Det udvider horisonten hos begge parter, siger adm. direktør Henrik Fomsgaard-Knudsen.

Aage Vestergaard Larsen. Plastmagerlærlinge: 4

- Vi har fire plastmagerlærlinge pt., og vi er ret begejstrede for især voksenlærlinge. For eksempel har én af vores medarbejdere, Per, der har arbejdet 27 år med plast, netop fået papir på sin kunnen og al sin viden. Han har fået sit svendebrev med topkarakter og kan nu kalde sig plastmager. Per er en stor fortaler for uddannelsen som plastmager og et klart eksempel på, at uddannelse aldrig er for sent. Ud over Per, har vi også yngre lærlinge gående, og vi er hos Aage Vestergaard Larsen ret bevidste om, at lærlinge skal gå foran, ikke bagved, forstået på den måde, at en lærling skal lære, ikke blot gå bagved og samle alt det forefaldne arbejde op. Vi har aldrig rigtig haft udfordringer med at skaffe lærlinge. Heller ikke selvom Mariager jo ikke ligefrem ligger geografisk optimalt i forhold til skolerne, siger kreativ direktør Gitte Buk Larsen.

BD Plast. Plastmagerlærlinge: 0

- Vi har haft en voksen plastmagerlærling, som desværre afbrød sin uddannelse af helbredsmæssige årsager. Det er vi rigtig kede af, han var tæt på at blive færdig. Vi vil rigtig gerne have en ny lærling, og vil også igen gøre en indsats for at få en sådan, lyder det fra Baby Dan A/S i Låsby, som ejer BD Plast ApS i Ansager.

Unika Plast. Plastmagerlærlinge: 3

Hos Unika har vi tre plastmagerlærlinge, to kvindelige voksenlærlinge og en ung mandelig. Vi har ikke oplevet, at det har været vanskeligt at få plastmagerlærlinge, men det kan vi blandt andet takke den Jyske Håndværkerskole for. Vi har en god dialog omkring, hvilke medarbejdere vi mangler, og så har de været gode til at anbefale eleverne til at henvende sig. To af vores nuværende lærlinge, er henvisninger fra skolen og den tredje, som ønskede en ny karriere, læste vores jobopslag på Facebook, kom i virksomhedspraktik og fik interessen for plastmagerfaget. I 2021 startede vi et samarbejde med Kloge Hænder Silkeborg for at fremme forståelsen for de uddannelsesmuligheder de helt unge mennesker har. Eleverne i 7. - 10. klasse trækker i arbejdstøjet, kommer på besøg hos Unika og får en idé om, hvad en plastmager- eller industriteknikeruddannelse indeholder. Det håber vi vil kunne vække interessen for den gode og uundværlige uddannelse og øge kendskabet til virksomheden.

Artiklen er en del af temaet Uddannelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078