Frankrig forbyder emballage om frugten - det eksempel bør Danmark ikke følge, mener miljøchef
I Frankrig har man fra årsskiftet gjort det ulovligt at sælge 30 typer frugt og grønt, hvis de sælges i plastemballage. Listen omfatter nogle af de madvarer, som madspildseksperter påpeger har en markant kortere holdbarhed, hvis ikke de er omviklet plast, blandt andet agurker. Listen tæller også tomater, porrer, appelsiner, æbler og gulerødder.
Men det er ingen god idé, mener Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk.
I et debatindlæg, der blandt andet er bragt på plast.dk, skriver Christina Busk, at "fagkundskaben peger på, at et forbud herhjemme mod at pakke frugt og grønt ind i plastemballage kan være at gøre klimaet en bjørnetjeneste."
- Plastemballagens primære funktion er at beskytte fødevaren og at holde den frisk. Når fødevarens holdbarhed bliver forlænget, er risikoen for madspild mindre, og det er centralt, da madspild er en stor CO2-synder ifølge FN. Concito vurderer, at det kun er mellem 5-10% af fødevarernes klimaaftryk, som stammer fra transport og emballage, mens resten kommer fra selve produktionsprocessen. Derfor er det i et klimamæssigt perspektiv vigtigt at forebygge madspild, og i den forbindelse spiller emballage en væsentlig rolle, siger Christina Busk.
Hun peger også på en udtalelse fra professor på DTU Environment, Thomas Fruergaard Astrup (januar 2017, TV2): Her siger han til et citat:
"Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk.
Christina Busk uddyber i indlægget at "1,5g plastfolie rundt om en agurk kan øge dens holdbarhed med 14 dage, og at gulerødder kan holde sig friske i mere end en uge i plastemballage, men kun få dage uden."
- Et tredje eksempel er icebergsalat, som i en tynd folie kan holde sig en uge efter høsten, mens der går under et døgn, før at salaten begynder at være slatten uden plastemballage.
- Jeg forstår godt, at det umiddelbart kan virke besnærende at følge det franske forbudseksempel, men i praksis risikerer vi at skyde os selv i foden med en højere CO2-udledning til følge, siger Christina Busk og uddyber:
- Der er dog ingen tvivl om, at design og forbrug af emballage hele tiden skal forbedres, og det ansvar fortsætter vi gerne med at tage på os.