23948sdkhjf

Plastcom præsenterer additiv, der mindsker klimaaftryk på plasten

Når danske Plastcom tager på Plastteknik Nordic i Malmø, bliver det med medarbejdere fra både den ene og den anden side af sundet. Med sig har adm. direktør Lars Kaufmann Jakob Vesterbæk, Henrik Jensen og Alf Jensen (Sverige).

For Plastcom og virksomhedens kunder er bæredygtighed et kæmpe fokusområde i disse år. Med på standen har Lars Kaufmann og co. derfor et af de mest spændende tiltag, Plastcom har beskæftiget sig med i nyere tid. Kaufmann forklarer:

- UBQ er et additiv, der er fremstillet af husholdningsaffald på en fabrik i Israel med det formål at mindske klimaaftrykket på plastprodukter. Det er et par år siden, at jeg første gang besøgte genanvendelsesfabrikken, der har patenteret en løsning, hvor hele den usorterede fraktion af husholdningsaffald processeres og efterbehandles. Siden har vi arbejdet på at få additivet ud på markedet til vores kunder i Skandinavien og de baltiske lande, forklarer Lars Kaufmann.

Patenteret proces

UBQ’s patenterede proces foregår således, at usorteret husholdningsaffald - med broccoli, plastemballage, kødsovs, ris, pasta og hvad der ellers lander i en skraldespand - køres ind på fabrikken. Sammensætningen af husholdningsaffald består typisk af 70 procent organisk materiale og 30 procent plast.

Fraktionerne knuses og behandles herefter i en form for reaktor, hvor der startes en nedbrydningsproces af det organiske materiale. Nedbrydningen ender i en række molekylestrukturer, der - når det er efterbehandlet - kan bruges som et additiv til applikationer. Fysisk er der tale om et olivengrønt pulver.

- I bund og grund taler vi om et biokomposit, en række sukkerforbindelser, der bliver til bioplast. Det interessante er, at tilsætter man additivet til for eksempel polypropylen, der belaster klimaet med 2,5 kg CO2 pr. kg i dens levetid, så kan man - ved tilsætning af UBQ, der har en belastningsgrad på minus 12 - gøre sit plastemne CO2-neutralt. Tilsætter man yderligere UBQ, kan man endda fremstille plastprodukter med en negativ belastning. De tal kan producenterne forstå!, siger Lars Kaufmann.

I den tid Lars Kaufmann har arbejdet med UBQ har efterspørgslen specielt været stor fra logistik, bilindustrien og fra rør-industrien,  en også fra en del andre brancher, der arbejder aktivt med sit carbon-footprint.

- Vi glæder os til at præsentere UBQ og i øvrigt en lang række af vores andre produkter - nye som kendte - på Plastteknik Nordic, siger Lars Kaufmann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064