23948sdkhjf

Har danske forskere fundet nøglen til effektiv genanvendelse af PUR?

PUR kan være vanskeligt at genanvende. Et poaradoks, fordi PUR bliver anvendt i mange af de ting, vi bruger i hverdagen, for eksempel i skosåler, madrasser, isoleringsmateriale og som komponenter i vindmøller, fly og medicinsk udstyr. 

Nu har danske forskere, specialister og industripartnere oplevet lidt af et gennembrud, idet det er lykkedes at nedbryde PUR-plast til dets oprindelige byggesten, aminer og polyol-fraktioner.

PUR-plast udgør otte procent af den globale plastproduktion og er dermed den sjette mest udbredte plasttype.

- Vi er meget begejstrede for det her gennembrud, som også har vakt opsigt internationalt. Det skyldes, at PUR-plast længe har været en hovedpine, når det kommer til genanvendelse. Men en række industripartnere er gået sammen og har insisteret på at finde en bæredygtig løsning. Det er rosværdigt og viser, hvor langt vi kan komme ved at samarbejde på tværs, fortæller Anders Lindhardt fra Teknologisk Institut, der er leder af projektet RePURpose.

Det anerkendte amerikanske videnskabelige tidsskrift Journal of the American Chemical Society – Au har blandt andet nævnt gennembruddet.

Kemisk genanvendelse

Kemisk genanvendelse er i nogle år fremhævet som en metode til at genanvende den plast, der ikke passer ind i eksisterende genanvendelsesteknologier, hvor man eksempelvis nedknuser og omsmelter plasten. Og det er netop kemi, samarbejdspartnerne i forskningen er lykkedes med.

- PUR-plast kan ikke bare smeltes om. Hvis materialet skal kunne genbruges effektivt, altså uden at blive nedgraderet, så skal det først nedbrydes til enkeltdele. På den måde kan vi opbygge PUR-plast på ny med de egenskaber, der ønskes. Her har kemisk genanvendelse vist sig at være effektivt, og vi håber, at det kan blive vejen frem, også i stor skala. Det er uden tvivl næste skridt, siger Anders Lindhardt, der på konferencen POLYMER21 den 3. november vil præsentere projektets resultater og gå mere i dybden med genanvendelse af polymer-materialer som PUR-plast.

Ved genanvendelse af PUR-plast spares som ved vanlig genanvendelse både olie til produktion af ny plast og CO2-udledning ved afbrænding af affald. Men den nye metode giver også et grønt alternativ til teknologier, der tidligere er demonstreret, lyder det fra Teknologisk Institut.

Den kemiske genanvendelse finder nemlig sted ved relativt lav temperatur og med anvendelse af brint, som kan produceres bæredygtigt, for eksempel ved elektrolyse af vand.

RePURpose er støttet af Innovationsfonden og er et samarbejde mellem Teknologisk Institut og Aarhus Universitet samt industripartnerne Dan-Foam ApS, ECCO Sko A/S, Logstor A/S, Tinby A/S, PLIXXENT A/S og H. J. Hansen Genindvindingsindustri A/S. Projektet afsluttes i 2022.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.095