23948sdkhjf

Afskær bliver til nye plader hos Vink Plast

Nu søsættes loop-projekt med Induflex

Restaffald bliver til nye plader hos Vink Plast i et returloop, som Vink Plast nu offentligt klapper sig selv på skulderen over.

Og dét med rette, for opskriften er såre simpel: Skær en plade, sælg den til en kunde, send de afskårne rester til granulering og lav nye plader til kunderne af granulatet.

- Der er mange gode grunde til at genanvende plast. Det giver både en besparelse i CO2-udledningen og samtidig bliver plastaffaldet gjort til nytte. Derfor har vi et system til genanvendelse af vores rester i akryl, så de bliver til nye akrylplader af præcis samme kvalitet, siger Jacob Busk Jensen, salgschef ’Byggeri og Skilt og Reklame’ hos Vink Plast.

Retursystemet håndterer mere end 18 tons plastrester om året. Resterne som bliver genanvendt til nye plastplader.

- Vi har samtidig et overblik over, hvad der sker med plastresterne og kan følge vores plast hele vejen fra afskær til genanvendelse og til et nyt produkt er klar til at komme ud og skabe værdi i verden igen´, forklarer Jacob Busk Jensen.

Mål på 38 millioner

Vink Plast forventer at få yderligere 20 tons afskær fra kunder, så målet lyder på 38 millioner årligt.

Loopet fungerer således: Vink skærer hvert år tusindvis af emner på mål for kunder. Der kan være afskær og rester, som ikke kan bruges. Resterne samles sammen, og to gange årligt sendes resterne til sortering og nedbrydning, hvor det bliver forarbejdet til granulat. Affaldet er nu blevet til et råmateriale.

Leverandøren Madreperla, der er specialister i at genanvende akryl, får granulatet tilsendt. Her nedbrydes materialet til monomer og der reaktionsstøbes nye akrylplader. De genanvendte plader er kendt under brandnavnet Green Cast, som Vink forhandler og sælger videre til kunder, der kan bruge materialet igen.

- Processen kan vi gentage i det uendelige. Vores loop er dermed fuldendt. De genanvendte plader har et CO2 aftryk, der er under halvt så stort som akrylplader produceret fra ny, siger Morten Grue Jakobsen, business unit director.

Helt rent produkt til slut

Der er lavet audit af leverandøren af de genanvendte plader for at sikre, at plasten blev genanvendt på en forsvarlig måde. Der er desuden hentet en miljørapport hjem fra de lokale myndigheder, og Vink Plast har sendt en prøve af det færdige materiale til analyse hos Teknologisk Institut for at sikre, at produktet er helt i orden i forhold til indhold af tungmetaller.

- Det gode ved den kemiske nedbrydning hos Madreperla er, at vi får et helt rent produkt i sidste ende. Den energi, der bliver frigivet ved nedbrydningen bliver endda optaget i systemet igen og genanvendt til at holde gang i processen, siger Morten Grue Jakobsen.

Næste skridt for Vink Plast er en returordning for virksomhedens største kunder for at få akrylrester tilbage fra kunder til genanvendelse.

- Der er en stor fordel i at gå sammen om at få genanvendt rester af plast, da vi kan samle

større mængder sammen til afsending, og vi kan tilbyde en total sporbar proces fra restfraktion til genbrugsmateriale tilbage på egne hylder, siger Morten Grue Jakobsen.

Der er derfor påbegyndt et testprojekt med Induflex A/S. Forventningen er, at Vink Plast modtager op mod 20 tons akryl afskær årligt til retursystem fra Induflex.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094