23948sdkhjf

Nu åbner legepladsen, der er lavet af affald

På fredag den 10. september åbner Danmarks første legeplads bygget af plastaffald.

Legepladsen fik opmærksomhed tidligere i år, da projektet blev nomineret til Plastprisen af Plastindustrien.

Nu er 'Den Cirkulære Legeplads' en realitet. Den er bygget af plastaffald fra tre hospitaler og ligger meget apropos ved Regionshospitalet Randers.

Personalet på hospitalerne i Randers, Horsens og Aarhus har gennem to år sorteret plastaffald, og de mange brugte dunke fra sterilt vand, plastikslanger fra bedøvelsesapparater og andet affald blevet støbt om til legeredskaber. Alt i alt er der udledt 54% mindre CO2e på at anlægge denne legeplads i forhold til en legeplads i ny plast.

300 kilo affaldsplast er støbt om

Den Cirkulære Legeplads er skabt ud fra principperne om cirkulær økonomi, hvor et materiale har et cirkulært livsforløb og omdannes til noget nyt frem for at blive kasseret og brændt. I alt er der brugt 300 kilo affaldsplast, der er indsamlet på Regionshospitalet Randers, Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Horsens.

- I KOMPAN har vi arbejdet hen imod grønne løsninger i mange år. Og arbejdet stopper ikke her. Det er kun begyndelsen på en helt ny generation af legepladser, som måske/måske ikke ser anderledes ud end tidligere. Men hvad man ikke kan se, er den enorme CO2-reduktion, der opnås, ikke kun ved produktionen af legeredskaber, men også for hele sundhedssektorens tilgang til affald. At mange af materialerne på legepladsen begyndte som engangsmaterialer inde på hospitalet nogle få meter derfra, viser, at arbejdet går i den rigtige retning, siger CEO i KOMPAN, Connie Astrup-Larsen.

I pladsens klatretårne og legeredskaber indgår også plastaffald fra verdenshavene, i stolper indgår genanvendt tekstil, og legepladsens underlag består delvist af materiale fra aflagte sko. Alle materialerne på legepladsen kan desuden genanvendes, når de engang skal skiftes ud.

- Det er jo fantastisk, at børn nu får en legeplads, som er skabt af materiale, der er sorteret og genanvendt. Det er flere skridt i den rigtige retning. Blandt virksomheder i Randers Kommune er der netop rigtig meget knowhow inden for genanvendelse af plast. Derfor er vi også glade for at være med i partnerskabet, som gør denne legeplads til virkelighed. Det er netop i partnerskaber som dette, at vi skaber flere initiativer og løsningerne for fremtiden, siger borgmester i Randers Kommune, Torben Hansen (S).

Partnerskab på tværs af værdikæden

Samarbejdet opstod i sommeren 2019, hvor KOMPAN var på jagt efter affaldsplast, der var rent og velsorteret nok til at blive forarbejdet til ny plast til legeredskaber. Region Midtjylland var i gang med at undersøge, hvordan regionens hospitaler kunne få mere af sit affald genanvendt. De to parter blev ført sammen af Compas, som er strategicenter for cirkulær økonomi.

Med i projektet er også Dansk Affaldsminimering og Randers Kommune.

I løbet af perioden har partnerskabet udviklet en fælles værdikæde: Hospitalerne indsamler plast, der er egnet til genanvendelse. Det er plast af typerne PP og HDPE, som er forsvarligt at genanvende. Det kan for eksempel være engangsslanger fra bedøvelsesudstyr eller tomme dunke fra rengøringsmidler og sterilt vand. Dansk Affaldsminimering forarbejder plasten til et granulat, som kan bruges i støbning af ny plast.

Kompan har udviklet den optimale sammensætning af ny og gammel plast, så der genanvendes mest mulig plast uden at gå på kompromis med kvalitet og sikkerhed. Legepladsen er blevet bygget på hospitalets område, så den kommer både patienter og byens borgere til gode.

- Fremtiden er at bruge materialer til noget andet i stedet for at kassere dem, og det har vi fokus på i regionens bæredygtighedsstrategi. Den Cirkulære Legeplads er et eksempel på, at det kan lade sig gøre, når vi går sammen. Affaldsudfordringen er et samfundsproblem, som vi ikke kan eller skal løse hver for sig, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).   

Projektet er blevet til i et partnerskab mellem legepladsproducenten Kompan, Region Midtjylland, Dansk Affaldsminimering, Randers Kommune og Compas.

Fakta

Der er brugt 300 kilo plast fra hospitalerne på legepladsen – det svarer til 4.478 tomme dunke med sterilt vand eller cirka 1000 anæstesislanger.

Konkret er det ene legeredskab, klatretårnet 'BLOQX', støbt af 75% plastaffald fra hospitaler og 25% ny plast. Den nye plast et tilføjet for at sikre den nødvendige styrke og holdbarhed.

Operationsafdelingerne er de mest affaldsproducerende afdelinger. På operationsafdelingen i Randers er der hver dag 33 kilo plastaffald – det går i stigende grad til genanvendelse, men en stor del sorteres fortsat som restaffald til afbrænding, fordi det ikke er egnet til genanvendelse.

Fra februar 2020 til juni 2021 er der i alt indsamlet 4,5 tons plast af typerne PP og HDPE til projektet.

Når man genanvender plast kan det være en udfordring at få nok plast af samme type til at have en kontinuerlig produktion. Altså at mængderne er store nok, og at plasten er grundigt sorteret. Det er også en udfordring, at plastprodukter er designet, så flere plasttyper er sat sammen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078