23948sdkhjf

Svenske genanvendere laver kæmpe satsning

Svenskerne har planer om et nyt, gigantisk anlæg til sortering og genanvendelse af plastemballage, der skal se dagens lys i Motala 2023. Det kaldes 'Site Zero' og blev fornylig præsenteret af administrerende direktør Mattias Philipsson. Der eksisterer allerede et anlæg på grunden, så der er tale om en udvidelse af anlægget.

- Vores vision er, at al plastemballage skal genanvendes, og med denne udvidelse vil det være muligt. Vi fordobler kapaciteten til 200.000 tons om året på et anlæg, der bliver 60.000 kvadratmeter stort. Vi går fra hovedsageligt fire fraktioner til at kunne sortere tolv forskellige plastfraktioner, siger Mattias Philipsson.

Den emballage, der ikke kan genanvendes mekanisk, vil gå til kemisk genanvendelse gennem samarbejde med aktører på dette område.

- Gennem et samarbejde med en norsk spiller vil vi også sikre, at den allersidste fraktion, som stadig skal genvindes, forbrændes med CCS -teknologi, hvilket betyder, at kuldioxiden fanges og lagres i jorden, siger Mattias Phillipsson.

Visionen er at gennemføre plastgenanvendelse stort set uden klimabelastning.

- Dette er baggrunden for navnet Site Zero. Vi har lavet klimaregninger, der viser, at 96 procent af de CO2-emissioner, som indsamling og genanvendelse af plastemballage giver anledning til, stammer fra forbrænding. Klimapåvirkningen fra genanvendelse skal derfor reduceres, og det vil gøre det med denne nye facilitet, udtalte Philipsson.

Der er tale om en samlet investering på cirka en milliard svenske kroner. 

- Vi vil også forberede os på at installere vores egen kapacitet til vask og granulering af plast, og når den er klar, vil vi have en lukket cyklus for svenskernes brugte plastemballage, der vil være materiale, der derefter kan tilbydes svenske plastprocessorer. Disse forberedelser starter i 2023, og vask og granulering forventes at være operationel i 2025.

På et 85.000 kvm stort tag på ejendommen skal der desuden installeres solceller.

Mattias Phillipsson forventer ikke, at investeringen vil føre til højere emballagegebyrer.

- På sigt ser vi istedet, at indtægterne til genanvendt plast vil stige, samtidig med at det sandsynligvis vil blive væsentligt dyrere i fremtiden at brænde plast.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.078