23948sdkhjf

Stadig voldsomme restancer på EPS til byggeriet

Gang i byggeriet på alle fronter burde være et drømmescenarie for byggebranchen. Men det høje aktivitetsniveau har påført branchen uforudsete problemer. Det skriver Nordjyske.

I plastbranchen er det specifikt isoleringsmateriale som EPS, der er restancer på og lige nu er det vanskeligt for mange håndværksmestre og byggefirmaer at sikre sig, at der i de tilbud, de giver, også er penge til at betale for materialerne.

- Udfordringen er at give en pris i dag, hvor vi ikke kender prisen på varerne den dag, vi skal bruge dem. Vi ser prisstigninger på 25-30 procent i kvartalet, og der er træprodukter, der koster det dobbelte af prisen for trekvart år siden. Det skaber stor usikkerhed under forretningen, siger Michael Jørgensen, formand for Dansk Byggeri i Nordjylland.

Fortjeneste forsvandt

Som direktør for byggefirmaet NCO Byg A/S i Aars har Michael Jørgensen på eget firmas pengepung mærket følgerne af den overraskende store prisstigning på byggematerialer.

Ved en entreprise på cirka en million kroner i form af et fundament til et træhus kunne han opgøre dækningsbidraget til cirka nul kroner, da regnestykket blev gjort op.

Tidligere ville fortjenesten have været et sted mellem 50-100.000 kroner.

Han fortæller om tilfælde, hvor virksomheder - uden at han vil sætte navn på - har tilbudt bygherrer et kontant beløb for at udsætte et byggeri til senere eller helt at annullere aftalen.

- Det er et helt legitimt forsøg på at minimere tabet, siger byggeformanden.

En væsentlig medvirkende årsag til den forsvundne avance er ifølge direktøren et voldsomt prishop på EPS-plader og armering i gulvkonstruktionen.

Udover store prishop har byggebranchen været plaget af forsinkede leverancer. I foråret oplevede byggefirmaet NCO Byg A/S - som Michael Jørgensen er direktør for - flere byggerier blive forsinket, fordi det ikke var muligt at få flamingo til isolering.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094