23948sdkhjf

Byretsdom om plast bekymrer formand: Hvorfor skal man egentlig lytte til kommunen i fremtiden?

Husejere slipper for at betale 10.000 kroner i bøde for plastvinduer. Udvalgsformand Søren Smalbro (V) mener, det er en farlig glidebane, og at det fjerner respekten for kommunernes beslutninger. Men kommuner må ikke bestemme over valget af byggematerialer, lyder det fra professor.

- Det blev jeg overrasket over. Det må jeg indrømme.

Sådan reagerer Søren Smalbro (V), der er formand for teknik og miljøudvalget i Hjørring Kommune, på en dom, der er faldet. To husejere er blevet frifundet for at skulle betale hver 5000 kr. i bøde, fordi de nægtede at fjerne de plastvinduer, de havde fået sat i deres hus.  

Det var i den nordjyske by Lønstrup, at parret tilbage i 2015 skiftede vinduer. Materialet faldt på plast, selvom der stod i lokalplanen, at det ikke var tilladt.

- Vi så godt den formulering med, at plast ikke var tilladt, men vi kunne samtidig konstatere, at lokalplanen ikke blev håndhævet, og antog derfor, at det var en fejl, som ikke var blevet rettet, har Lone Engberg udtalt. Hun havde den ene part i parrets nu tidligere hus.

Kommunen stod fast, og efter en proces, der varede flere år, og blev behandlet i Natur- og Miljøklagenævnet, endte det med en bøde på 5000 kroner til dem hver. Men nu har Retten i Hjørring ophævet dommen med den begrundelse, at kommunen ikke har foretaget en tilstrækkelig og konkret vurdering.

Udvalgsformand er bekymret for fremtiden

Vinduerne lever nemlig på trods af plastmaterialet op til lokalplanens krav om den generelle udseende i området.

- Det er jo rigtigt nok, erkender Søren Smalbro overfor Kommunefokus.

- Med de produkter, man har i dag, så skal man jo helt tæt på vinduerne for at finde ud af, om de er lavet af plastik, og det er nok også det, som lægger til grund for, at vi bliver underkendt.

Han accepterer den konkrete situation, men han er som kommunal repræsentant bekymret for dommens principielle betydning. Hjørring Kommune har i deres lokalplan bestemt, at der ikke må være vinduer af plast i området, og han frygter, at byrettens dom fjerner respekten for de bestemmelser, som kommunen foretager.

- Jeg er bange for, at denne her sag skaber præcedens for andre tilfælde, hvor man har specielle ønsker i et lokalområde. Hvorfor skal man så egentlig følge lokalplanen der, for det er jo ikke sikkert, at kommunen har ret, når det kommer til stykket? Der er en glidebane, mener Søren Smalbro.

Men er det ikke en god idé, at der også er nogle instanser til at holde øje med jer?

- Jo, det kan du sige, og de må også gerne holde øje med os. Men Hjørring Kommune har specielle og unikke steder, og hvis ikke vi kan bestemme, hvordan det skal se ud – også når det gælder materialer – hvem skal så bestemme det? Spørger Søren Smalbro.

Udvalgsformanden understreger, at han har et liberalt sind og går ind for det frie valg. Men han forudser problemer for fremtidens beslutninger.

Kommuner har aldrig skulle bestemme over materialer

Det medgiver Peter Pagh. Han er professor i miljøret ved Københavns Universitet og har fulgt sagen tæt. Men de enige synspunkter stopper også der, for ifølge professoren har kommuner slet ikke ret til at bestemme, hvilke byggematerialer som borgerne må bruge.

- Det er jo helt rigtigt, at det indskrænker kommunernes muligheder, men det har aldrig været meningen, at de skulle regulere materialerne. Det er ikke en kommunal kompetence. Der kan være særlige forhold, hvor det er tilladt.

- Det kan være, hvis det er bevaringsværdige grunde. Men dommen siger, at byggematerialer ikke er noget, som kommunerne regulerer, siger Peter Pagh til Kommunefokus med øvrig henvisning til EU-direktiver, som fortæller det samme.

- Derfor er der heller ikke nogen overraskelse i dommen.

Men ét er lov, og noget andet er praksis. Nogle kommuner har ifølge professoren undladt at handle efter, at de ikke har lov til at bestemme byggematerialer.

På baggrund af dommen ser han to muligheder. Enten vil kommunerne lade være med at håndhæve det, når lokalplanen siger, at bestemte byggematerialer skal bruges. Ellers vil de ophæve lokalplanen.

Nu er der frit valg af materialer

I Hjørring Kommune vil de ændre lokalplanen, fortæller Søren Smalbro med en vis bitterhed i stemmen.

- Den kommer vi så til at ændre på, hvis byrettens som står ved magt, og det tror jeg, at den kommer til. Fremadrettet kan man så bruge de materialer, man vil, hvis det bare ligner dét, der er tænkt i lokalplanen, siger udvalgsformanden.

Brancheforeningen Vinduesindustrien er glad for dommen og ser det som en sejr for moderne vinduer. De oplever nemlig hyppigt, at kommuner forsøger at afskære husejerne fra at bruge vinduer i et eller flere bestemte materialer.

Det var den 21. juni, at Retten i Hjørring frifandt parret for at betale bøden på de 10.000 kroner. Husejerne havde ellers søgt om en dispensation fra lokalplanen, men det afviste lokalpolitikerne. Lone Engberg håber på, at rettens vurdering slår sig fast i bevidstheden i resten af landets kommuner.

- Som husejere håber vi meget, at denne dom kan medvirke til at der kommer fokus på, at kommuner i fremtiden er nødt til at gå ind og vurdere på det æstetiske udtryk frem for på materialet, når de tager stilling i en byggesag, siger hun.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078