23948sdkhjf

Stort tværindustrielt projekt mod havplast har netop lagt fra land

Netværket Ocean Plastik Forum med base hos Maskinmestrenes Forening skal i de kommende tre år samle interesser på tværs af brancher i kampen mod havplast

- Det er ganske enkelt noget svineri, så det må vi se at få gjort noget ved. Nogenlunde sådan lød meldingen fra Maskinmestrenes Forenings daværende formand Jan Rose Andreasen som reaktion på det stigende problem med plastikforurening af havene tilbage i 2017, fortæller Thomas Alstrup til Søfart.

Læs også: Mærsk ind i kampen mod plastik i haven

Det blev i 2019 startskuddet til netværket Ocean Plastik Forum, hvor Thomas Alstrup er seniorkonsulent og en del af et lille trepersoners sekretariat under Maskinmestrenes Forening, der fra i dag 1. juni lægger fra land med netværkets første store opgave; projektet ”Next Step”. 

Læs også: Mærsk øger kampen mod plastik i havene

Det treårige projekt er støttet med knapt tre mio. kr. fra Industriens Fond og har til formål at udvikle produkter af oparbejdet hav- og husholdningsplast via samarbejde og innovation i værdikæder.

Et oplagt udgangspunkt

- Jeg syntes det er en meget sympatisk tilgang, og vel egentlig også en meget maskinmesteragtig måde at gå til et problem på; at gribe til praktisk handling. Udgangspunktet fra maskinmesterens fagforening er også oplagt, da fagforeningen jo både repræsenterer medlemmer til søs, som oplever problemet fra første parket - og medlemmer i land, der typisk er driftsansvarlige i de virksomheder, de er ansat i, forklarer Thomas Alstrup.

Samarbejdspartnere i Next Step

Plastindustrien
DAKOFA
DTU Environment
Plast Center Danmark
Gratwol A/S
COOP
Plastix A/S
Ragnsells Danmark A/S
Ingeniører Uden Grænser

Udover, at Ocean Plastik Forums sekretariat ligger hos Maskinmestrenes Forening, så rummer medlemsskaren mere end 50 medlemmer, hvoraf omkring 10 er maritime virksomheder, uddannelsesinstitutioner eller brancheorganisationer.

F.eks. Desmi Ro Clean, Maersk Supply Service, Fredericia Maskinmesterskole, Danske Rederier og Danske Havne.

Plastforureningen af havene sker i dag kun i et meget begrænset omfang fra handelsskibsfarten, der er reguleret af IMOs MARPOL-regler. Langt størstedelen af det plast, der er i verdenshavene og som over tid nedbrydes til mikroplast, der findes vej ind i havdyrenes organismer, kommer fra land. 

Læs også: Tabte fiskeredskaber omdannes til flotte designermøbler

Typisk via flodsystemer i Sydøstasien og Afrika fra bagvedliggende lande, som ikke har en infrastruktur til miljømæssig forsvarlig håndtering af plastaffald.  

Dansk forankring

Ifølge Thomas Alstrup er der således et vist geografisk fokus i projektet, men udgangspunktet gennem projektperioden er Danmark.

- Der er fortsat stærkt fokus på at understøtte danske virksomheder, der hvor problemet er størst, Asien og Afrika, men vi vil også gerne høste nogle erfaringer og etablere nogle solide samarbejder, som kan indgå i projekter i udlandet og som danske virksomheder kan se sig selv i, ved at øve os i Danmark, siger Thomas Alstrup og uddyber:

- Det handler bl.a. om at sætte virksomheder fra forskellige brancher sammen om det samme bord. F.eks. COOP, der er en af projektparterne, og en virksomhed, som er specialiseret i indsamling og håndtering af affald. Men også andre virksomheder og aktører, længere fremme i værdikæden, der f.eks. laver nye produkter af genanvendt plast.

- Det handler ikke om at vi skal eksportere en samlet dansk model. Det handler i stedet om, at vi skal skabe en forankring herhjemme omkring de her værdikæder, og så bruge delelementer af den i forhold til f.eks. opsamling af plastik i en indonesisk biflod sammen med lokale aktører derude, forklarer han.

Snavset plastik

Han fortæller, at der grundlæggende er et kommercielt sigte for virksomhederne i netværket, men at der samtidigt også er et ønske om at bidrage til at gøre noget ved problemet med havplast. 

Læs også:
VIDEO: Maersk Supply Service afleverer første last plast fra Stillehavet

Et problem, der altså både skal forebygges ved, at plastik slet ikke havner i havet, men samtidigt også skal betragtes som en potentiel resurse, når det er indsamlet. Noget, der dog også rummer mange udfordringer, da havplast i industriel forstand betragtes som ”snavset”.

Det vil sige meget forskelligartet i plastikmæssig forstand og ofte også forurenet af f.eks. olierester eller sand, hvilket gør det sværere at omdanne til ny plastikgranulat, uden en forudgående resursekrævende sorterings- og rengøringsproces.

Thomas Alstrup fortæller, at der som en del af projektet inden for i de kommende måneder vil blive afholdt en åbningskonference, der skal sparke gang i Next Step-projektet.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11