23948sdkhjf

De lever af plastaffald: Nu udvider virksomhed med 500 procent

Genplast har eksisteret i mange år. 21 år for at være helt nøjagtig. Indehaver Stig Nielsen oprettede virksomheden i 2000, men i marts sidste år gik virksomheden fra at være en enkeltmandsvirksomhed til at være et aktieselskab.

- Jeg måtte erkende, at Genplast ikke længere er en opstartsvirksomhed. Produktionen skal strømlines, men når man både er den, der tager telefonen, står i produktionen, fakturerer, besvarer mails og læsser lastbiler, så er der ikke tid til mere. Min bror Jacob driver virksomheden HowBiz, som lever af at udvikle virksomheder. Nu har han fået det administrative overblik hos mig og ansat flere folk til de administrative opgaver, så jeg kan koncentrere mig om mine ekspertiser, forklarer Stig Nielsen.

Forandringer i Farsø

Omlægningen til aktieselskab er ikke den eneste forandring på genanvendelsesfabrikken i Farsø. Genplast har investeret stort og udvider kapaciteten i produktionen betragteligt. Arbejdet begyndte ved nytår, og de første to anlæg er allerede sat op. Anlæggene kan producere ned til en halv mm granulat.

- Vi sætter yderligere seks nye anlæg op og kan fremover også farvesortere. Vi udvider på hele paletten, siger Stig Nielsen. 

Rift om Genplast

Ikke ret mange virksomheder arbejder med genanvendelse i Danmark. Det får telefonerne til at kime hos Stig.

- De danske virksomheder har efterhånden opdaget, at genanvendelse ikke længere er en "to do"-opgave men en "skal"-opgave. Jeg får opkald hver eneste dag. Det betyder dog ikke, at jeg får kunder i butikken med det samme. 8 ud af 10 ender som reelle kunder, men det tager tid. Jeg rådgiver folk og venter på, at hønen har lagt ægget, så at sige. Det er et langt sejt træk, og selvom virksomhederne gerne vil, aner de ikke, hvor de skal begynde. Opgaven virker nogle gange uoverskuelig. Så får vi en snak om, hvor de bør begynde, siger Stig Nielsen.

Genplasts produktion har indtil nu ikke været så specialiseret som konkurrenternes. Men det er hele øvelsen med udvidelsen af fabrikken, forklarer Stig Nielsen.

- Hidtil har vi lavet alt det grove og ikke alt det sjove, men nu forædler vi processen. Vi lægger 3-4 steps mere ind i processen og får forhøjet værdien af vores varer gennem flere led. Vi får med andre ord mange flere kroner ud af det plast, vi tager ind, forklarer Stig Nielsen.

Lever af affald

Genplast lever typisk af at modtage plastaffald fra plastvirksomheder i Danmark og i Tyskland. Før i tiden sendte Genplast størstedelen af det sorterede, kværnede granulat syd for grænsen. Men tanken er nu at holde de nye råvarer i Danmark.

- Omlægningen af vores proces betyder, at vi kan sælge varen tilbage til kunden. Det er en stor fordel for kunderne, at de ikke selv skal forholde sig til det affald, de gerne vil genanvende. Derudover oplever vi et stigende behov for viden om, hvor affaldet ender. Sporbarheden forsvinder, når vi sender det til Tyskland, for eksempel, og kunderne vil gerne have forvisning om, at det bliver brugt og ikke brændt, siger Stig Nielsen.

Genplast har endnu ikke lavet officielt regnskab for 2020, da Genplast A/S først opstod i marts sidste år. Men 2020 endte med et gedigent underskud, siger Stig Nielsen.

- Fordi vi var igang med en omlægning af virksomheden, solgte vi bevidst ikke ret meget - udover til vores faste kunder - i 2020. Til gengæld har vi investeret massivt. Det er årsagen til underskuddet. VI står i ”år 0” med 22 års erfaring, griner han.

Læs i morgen: Stigende råvarepriser får telefonerne til at kime hos Stig.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062