23948sdkhjf

Brandhærget fabrik rejser sig: - Jeg er vanvittig stolt af vores medarbejdere

- Det var en meget trist dag. Der er mange følelser involveret, siger Karl Erik Olesen.

Han sad på sit kontor på fabrikken BEWI i Hobro fredag 19. marts, da brandalarmen lød. Sammen med det øvrige personale blev han evakueret, mens brandfolkene ilede til og forsøgte at redde mest muligt.

- Det var meget sørgeligt at se min og mine kollegers arbejdsplads stå i brand. Til gengæld var det glædeligt, at ingen personer kom noget til, siger Karl Erik Olesen.

I dag, syv uger efter branden, kan han også glæde sig over, at det på trods af temmelig omfattende skader lykkedes at genstarte produktionen i lyntempo.

- Den fredag aften, efter at branden var slukket, gik der mange tanker gennem mit hoved. Hvor galt går det her? Der var virkelig mange følelser i spil. Men allerede om lørdagen mødtes jeg med mine ledere, og vi lagde en plan, fortæller Karl Erik Olesen.

Han er direktør for de 70 ansatte på fabrikken i Hobro, men også for de fem andre fabrikker under BEWI Denmark A/S.

BEWI laver produkter i polystyren - også kendt som flamingo - der fortsat er et registreret varemærke tilhørende netop BEWI.

Ansatte rejste til Lolland

Røgen var knap nok lettet, da lokale firmaer om lørdagen stillede med en stor flok håndværkere til at løse en akut opgave. Hen over weekenden rejste de en enorm trævæg, som nu adskiller brandtomten fra den intakte del af fabrikken.

- Håndværkerne fra tømrerfirmaet Mogens Bach, Lillegården El og IndustriTek ydede en fantastisk indsats. Det vil vi aldrig glemme dem for, siger Karl Erik Olesen.

Han er også taknemmelig for sine medarbejdere. Dagen efter branden rejste nogle af dem til Lolland for at deltage i ekstraordinær produktion på en BEWI-fabrik i Holeby.

- Jeg er vanvittig stolt af, at virksomheden har så dedikerede medarbejdere. Jeg er enormt stolt over at have så ansvarsbevidste kolleger, og at det er lykkedes at få produktionen i gang igen så hurtigt. Da jeg fredag aften stod og kiggede på brandtomten, troede jeg ikke, det ville være muligt.

Flyttede til Nørager

I den efterfølgende uge fik man genetableret al forsyning i form af el, vand og luft til fabrikken.

- Om fredagen, en uge efter branden, startede vi produktionen igen med det vi havde.

Branden havde ødelagt flere produktionslinjer, og andre var delvist beskadiget af blandt andet slukningsvand. Man begyndte allerede i weekenden efter branden at demontere disse linjer til rengøring, udtørring og reparation.

Samtidig begyndte man etablere en produktion i et lejet fabrikslokale i Nørager. Tre uger efter branden kunne man her starte en satellitproduktion.

- Status nu er, at vi producerer syv dage om ugen, 24 timer i døgnet i Hobro, Nørager og på Lolland. Samtidig får vi hjælp af en af koncernens fabrikker i Sverige. Vi har endnu ikke hentet det tabte 100 procent endnu, men vi er godt på vej, siger Karl Erik Olesen.

Men branden har ført til forsinkelser i leverancer.

- Det var altafgørende for os hurtigt at få genetableret produktionskapaciteten og få indhentet efterslæbet. Vi har mødt stor forståelse hos kunderne, og jeg tror, det betyder meget, at vi har gjort alt, hvad vi kunne, for at levere på trods af branden.

Han oplyser, at der endnu ikke er konkluderet vedrørende brandårsagen, men at der ikke er tale om en menneskelig fejl.

Åbent sår

Et stort område af fabrikken står stadig uden tag, sodet og ramponeret som et åbent sår. Direktøren ønsker ikke, at Nordjyskes fotograf tager billeder der. Det er simpelthen for sørgeligt, synes han.

Til gengæld er det med lyst sind, at Karl Erik Olesen kigger fremad.

- Som børsnoteret selskab kan jeg ikke udtale mig om regnskabsforventninger. Men jeg kan sige, at vi ser lyst på fremtiden, og vi har fortsat vækstambitioner, både organisk og ved tilkøb af andre virksomheder.

Senest har man overtaget emballagevirksomheden Honeycomb Cellpack ved Bjerringbro.

I 2020 overtog BEWI den konkursramte EPS Recycle i Thisted. Fabrikken hedder i dag BEWI Circular og modtager brugte flamingo-produkter - især fiskekasser - der forarbejdes til genbrug.

- Vi har stort fokus på at øge mængden af genbrug. For få år siden var der ingen indsamling af brugt flamingo på genbrugspladserne, men vi har været med til at formidle budskabet, så nu er det muligt at aflevere til genbrug mange steder. Blandt andet her i Hobro, siger Karl Erik Olesen.

Op og ned med Corona

BEWI Denmark A/S har 275 ansatte på seks fabrikker. Anlægget i Hobro er de seneste år blevet udvidet kraftigt og er siden 2017 vokset fra 15 til 70 ansatte. Det har skabt jobmuligheder for mange ufaglærte, og BEWI har samarbejdet med kommunens jobcenter og AMU Nordjylland om uddannelse af blandt andre ledige til de nye stillinger.

BEWI producerer mange forskellige polystyrenprodukter til blandt andet industri og byggebranchen. Fra fabrikkerne kommer også elementer til cykelhjelme, barnestole og plantekasser.

Karl Erik Olesen oplyser, at corona-pandemien har påvirket selskabet meget differentieret.

- Vores produktion til bilindustrien har været ramt massivt, mens der til gengæld er meget stor efterspørgsel på andre områder. F.eks. til bygningsindustrien, have- og boligområdet og emballage til internetbutikker, siger Karl Erik Olesen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094