23948sdkhjf

11 gode råd giver bonus på bundlinjen

DTU Miljø udsendte i vinter rapporten "KVOB - kortlægning, kvalitetsvurdering og optimering af plastaffald fra byggevarer."

DTU Miljø har undersøgt, hvordan indsamling og genanvendelse af byggeplast kan øges. I følge DTU mangler der viden om materialertyper, kvalitet og mængderne af byggeriplast. Den praktiske vejledning er nået et skridt længere, idet Dansk Byggeindustri i sidste uge - som opfølgning på rapporten - udgav "11 gode råd til bedre plasthåndtering i byggeindustrien".

"Måske bliver I ikke rige af at sortere jeres plastaffald, men I kan spare og i nogle tilfælde endda tjene penge på at gøre det. På den måde sikrer I, at mere plast kan blive genanvendt. Det er ikke kun godt for bundlinjen, men også for klimaet," skriver Dansk Byggeindustri til sine medlemmer og lister herefter de gode råd, der skal betyde bedre og nemmere genanvendelse af plastmaterialer. (Se boks på side 33).

I selve DTU-rapporten kan man følge virksomhederne Idealkombi og Komproment, og hvordan de håndterer deres plastaffald - hvilket giver bonus på bundlinjen.

- Selvom det tager tid at sortere og sørge for, at plasten bagefter kommer de rigtige steder hen, så er der faktisk penge at tjene for virksomhederne, når de sælger plasten videre. Hvor meget afhænger selvfølgelig af, hvad den enkelte virksomhed arbejder med. Det har også fået virksomhederne til at være mere bevidste om, hvor de som producenter selv kan spare på plasten, for eksempel i forhold til den måde, de pakker og fragter de varer, som de sælger, siger branchechef for Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri Frederik Waitz Søborg.

PVC-informationsrådet noterer sig desuden i rapporten, at hård PVC udgør størstedelen af den genanvendte mængde plastaffald i byggeriet. Omkring 6.000 tons PVC-byggeaffald indsamles hvert år til genanvendelse i Danmark.

I DTU’s rapport fremgår det endvidere, at hård PVC kan genanvendes op til 10 gange uden tilførsel af ny råvare.

"Når det gælder blød PVC, skriver DTU, at deponi i øjeblikket er eneste løsning. I rapporten citeres PVC Informationsrådet for den påstand, at genanvendelse af blød PVC i fremtiden vil være teknisk muligt. Denne påstand underbygges af den nye Rambøll-rapport “Cirkulære visioner for blød PVC", hvor det netop fremgår, at der er store potentialer for genanvendelse af blød PVC i Danmark," skriver pvc.dk.

For at undersøge potentialerne for genbrug af PVC-afskær i byggeriet inden genanvendelse, støtter PVC Informationsrådet og VinylPlus en række initiativer indenfor dette felt.

Et af projekterne knytter sig til arealerne omkring MarselisborgCentret i Århus, som netop er blevet opgraderet. Her skal en urtehave med medicinske urter i det, der kaldes “Fordybelsen", stimulere sanserne. Urtehaven bygges af stumper af PVC-rør, som er i overskud på byens byggepladser. Udover den miljømæssige fordel ved genbrug af denne affaldsfraktion, er affaldet gratis og let tilgængeligt på genbrugspladser, hvor det allerede sorteres fra til genanvendelse.

De 11 gode råd

Dansk Byggeindustri har omformuleret rapportens gode pointer til 11 gode råd i et faktaark, som virksomheder kan bruge for at forbedre deres plasthåndtering. Rådene lyder: Når I sorterer plast i jeres virksomhed:

• Adskil forskellige typer plast, for eksempel polyethylen(PE), polypropylen(PP) og polystyren (PS).
• Adskil klar /gennemsigtig plast og farvet plast inkl. hvid plast.
• Fjern sammensat plast samt plast med større mængder klæbemidler, mærkater, PVC, m.m.
• Tag stilling til, hvordan I håndterer plastafskær.
• Sørg for, at affaldssorteringen er nem at gå til, når man står i produktionen.
• Hav ens affaldshåndtering på tværs af afdelinger og gør det nemt håndtere.

Når I vælger plast til jeres produkter:

• Vælg en ikke sammensat plast dvs. en monopolymer, f.eks. PE, PP eller PS.
• Minimér mængden af klæbemidler og lignende på emballagen (mærkater, papir, tape, mm.)
• Vælg klar plast - undgå print, tryk og indfarvning.
• Anvend kun den nødvendige mængde emballage og erstat med returkasser, hvis muligt.
• Tag en snak med jeres underleverandør i forhold til plast og genanvendelse. Det kan være, at der er mulighed for alternative plastemballager, som er mere optimale i forhold til genanvendelse.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109