23948sdkhjf

"Vi mangler en ambitiøs plan"

Brancheorganisationen Plastindustrien og ingeniørforeningen IDA efterspørger ambitioner i Regeringens udkast til en handlingsplan for cirkulær økonomi. Det melder man ud i en fælles pressemeddelelse.

Begge parter foreslår at handlingsplanen for cirkulær økonomi bruges til at få fokus på kvalitet i genanvendelsen, blandt andet ved at arbejde for, at der på EU-niveau iværksættes en revision af affaldshierakiet, så det i stigende grad skelner mellem, hvilken kvalitet der er forbundet med en given form for genanvendelse.

Plastindustriens miljøpolitiske chef, Christina Busk, siger at man desværre må konstatere, at handlingsplanen er mangelfuld.

-  Vi vil gerne have, at man fra politisk side går mere i offensiven, når det for eksempel handler om at efterspørge produkter i genanvendt plast. Derudover er det enormt vigtigt, at sorteringen af husholdningsaffald løbende bliver evalueret, så der hele tiden er fokus på at få mere genanvendelseskvalitet ud af processen.

Aske Guldberg, tovholder for IDA’s ekspertgruppe for cirkulær økonomi siger, at vi ikke kommer ret langt, hvis handlingsplanen ikke bliver mere ambitiøs.

- Dermed går vi glip af klimagevinster, nye arbejdspladser og et potentielt eksporteventyr. Derfor skal vi gribe muligheden og gøre handlingsplanen bedre og mere visionær, siger han.

Giv affaldshierakiet en tiltrængt opdatering

- Hvis en fødevareemballage kan genanvendes til en ny fødevareemballage, er det at foretrække sammenlignet med, at fødevareemballagen eksempelvis bliver brugt som fyld i en vejbelægning. Derudover bør man overveje, hvordan forholdet mellem mekanisk og kemisk genanvendelse ser ud, når nu den teknologiske udvikling bevæger sig meget hurtigt. Der er behov for en tydeliggørelse af, hvornår kemisk behandling af plast bliver betragtet som genanvendelse, siger Christina Busk som kommengtar til mere fokus på kvaliteten i genanvendelsen. Der skal simpelthen defineres en forskel.

Dette foreslår IDA og Plastindustrien

  • Den offentlige sektor skal igennem indkøb og udbud i langt større grad efterspørge produkter med genanvendte ressourcer, hvor det er muligt.
  • Etableringen af de nye og mere strømlinede affaldsordninger i kommunerne skal følges tæt med fokus på at skabe kvalitet i genanvendelsen og sikre udvikling af afsætningsmuligheder. Dette er særligt vigtigt forud for implementeringen af producentansvaret på emballage.
  • Regeringen bør i samarbejde med relevante aktører udvikle en decideret strategi for øget genanvendelse i Danmark.

 

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.094