23948sdkhjf

Digital overvågning forbedrer sortering af returflasker

Et nyt digitalt overvågningssystem udpeger plastflaskerne i strømmen af aludåser hos Dansk Retursystem

Dansk Retursystem sorterer danskernes returflasker, både aluminiumsdåser og plastflasker. Men systemet er ikke altid i stand til at skelne aluminium fra plast. Derfor ender der af og til plastflasker i de store sammenpressede baller af aluminium. Til skade for genanvendelsen.

Nu har virksomheden fået udviklet et digitalt overvågningssystem, som fotograferer strømmen af flasker og hjælper med at sortere den korrekt. Det sker ved billedanalyse og deep learning. Systemet er udviklet i samarbejde med Teknologisk Instituts Robotcenter i Odense.

- Systemet betyder, at vi overvåger online, så det sikrer, at vi opdager det med det samme, hvis der er fejl. Så i stedet for, at vi kommer til at stå med 20 aluminiumsballer, hvor der er plast i, så opdager vi fejlen, før den første balle bliver produceret, siger fabrikschef hos Dansk Retursystem, Martin Udengaard Olesen.

Konsulent Thomas Giselsson fra Teknologisk Institut har været projektleder. Han siger:

- Vi anvender kunstig intelligens, en deep learning-model, der er i stand til at detektere plastikflasker i en affaldsstrøm bestående primært af aluminiumsemballager. Det betyder, at vi kan opnå en højere genanvendelse af materialer.

Dansk Retursystem er klar til at gå et skridt videre:

- I første omgang er vores mål kvaliteten i sorteringen, men når vi kan genkende, at vi har en fremmed produktstrøm inde, så kan vi jo i teorien også fjerne den ved hjælp af robotter, siger Martin Udengaard Olesen, Dansk Retursystem.

Samarbejdet er en del af et større Odense Robotics-projekt, Robosort, hvor Teknologisk Institut, Dansk Retursystem, Aarhus Universitet, Dansk Affaldsminimering og Makeen Energy er samarbejdspartnerne. Projektet går ud på at automatisere affaldsstrømme.

Dansk Retursystem har i forvejen en meget høj genanvendelsesprocent, men virksomheden ønsker at få de sidste par procent med.

Se en lille film om projektet her:

https://www.teknologisk.dk/ydelser/kunstig-intelligens-skaber-bedre-genanvendelse-af-materialer-vi-opdager-plastikken-med-det-samme/42748

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.25