23948sdkhjf

Ikke genanvendelig plast bliver til beton og fjernvarme

Affaldshåndteringsvirksomheden Geminor er i øjeblikket ved at etablere sig godt og grundigt på Aalborg Havn.

Der er netop blevet opført et nyt anlæg, der skal gøre det muligt at samle, håndtere og sortere større og flere fraktioner af affald til genanvendelse.

Det ser dog ud til, at der nu kommer yderligere anlæg til.

Det sker efter, at Geminor har forlænget sin eksisterende aftale med Aalborg Portland – og skruet lidt op for den mængde af SRF, der i fremtiden skal erstatte kul og petcoke, som cementkoncernen bruger, når der skal fyres op under de store ovne.

I alt skal der leveres 120.000 tons SRF (Solid Recovered Fuel) over de næste tre år – med en option på yderligere to år, hvilket gør aftalen til en af de største Geminor har lavet på dansk jord.

- Vi er glade for at udvide vores samarbejde med Aalborg Portland. Med aftalen øger vi voluminerne betragteligt, siger Kasper Thomsen, landechef for Geminor DK.

SRF er produceret af restfraktioner af affald, som pap, papir og ikke-genanvendeligt plast.

Ny produktionslinje

Den udvidede aftale med Aalborg Portland betyder at Geminior investerer i en helt ny produktionslinje, som skal ligge i forbindelse med det anlæg, der netop er opført på havnen.

- For at kunne levere højkvalitetsbrændsel etablerer vores søsterselskab Geminor Waste Treatment (GWT) en afdeling i Danmark. GWT er ansvarlig for håndteringen af affald til energiproduktion i alle lande og vil altså også nu være involveret i investeringen på 1,5 millioner euro i produktionsanlægget på Aalborg Havn, siger Kasper Thomsen.

- Sammen med Aalborg Portland vil vi sortere, designe og fin-tune en affaldsfraktion, der lever op til kravene om indholdet af klorin og biomasse. Et langsigtet mål er at fremstille et godt alternativ til petcoke og kul, siger Kasper Thomsen.

Udvidelsen af kapaciteten kan også være gavnlig for andre af Geminors projekter – ikke mindst for den plastsortering som Geminor foretager for partneren Quantafuel.

- Samarbejdet med Aalborg Portland og den yderligere udvikling af vores nye hub i Aalborg er helt i tråd med vores planer om at arbejde mere up-straem på affaldsområdet i Danmark. Det er et skridt i den rigtige retning, da vores affald nu bliver anvendt bedre på hvert niveau i affaldshierakiet, siger Kasper Thomsen.

Aftalen mellem Aalborg Portland og Geminor DK træder i kraft 1. januar 2021.

Kød- og benmel og screddede bilsæder

Aalborg Portland brænder mange tusinde tons alternative brændsler af om året.

Det kan være kød- og benmel; tørret spildevandsslam fra Aalborg Forsynings renseanlæg; en stor fraktion af RDF, som er screddet industriaffald fra Tyskland; screddede bilsæder og rat fra H.J. Hansen på Fyn.

- Det er en bred vifte af ting. Vi vil helst have så fleksibel en leverandørkæde som mulig og ikke kun anvende én slags brændsel. Leverandørerne må heller ikke være for tunge – så er det svært at få dækket ind, hvis nogen springer fra, har Kim Øster Larsen, Product Quality and Process Manager på Aalborg Portland tidligere fortalt til Energy Supply.

Kommenter på artiklen (1)
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

1.225