23948sdkhjf

Nu skal dansk komposit-robot løftes ud i verden

Terma, SDU og Technicon vil danne selskabet Sarto Robotics, der skal løfte den dansk udviklede kompositrobot Flexdraper ud på verdensmarkedet

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet har sammen med virksomhederne Terma og integratorvirksomheden Technicon udviklet et færdigt robotteknologisk system til fremstilling af kompositdele.

Navnet er Flexdraper, og løsningen har været omtalt flere gange i medierne de senere år. Men nu er den i følge en pressemeddelelse fra partnerne klar til at komme ud på markedet og revolutionere produktionen af dele til fly, biler og vindmøller. Partnerne planlægger snarest at etablere virksomheden Sarto Robotics, og målet er at udbrede teknologien til hele verden.

Helt konkret placerer Flexdraper fibermåtter på forme under fremstillingen af kompositdele, hvilket er et automatiseringsproblem, som industrien i over 30 år har kæmpet for at løse.

- Det er den mest komplekse proces i verden, som det mig bekendt nogensinde er lykkedes nogen at offline-programmere. Det har været enormt kompliceret rent matematisk, men nu står vi med et færdigt system, som rummer et stort potentiale for flyindustrien, og på sigt også bil- og vindmølleindustrien, siger Henrik Gordon Petersen, der er professor i robotteknologi på SDU.

Dyr manuel proces

Flykomponentproducenter som danske Terma anvender i stigende grad kompositmateriale til forskellige flydele, da det er lettere, stærkere og mere fleksibelt end for eksempel aluminium. Men indtil nu har fremstillingen krævet et sæt menneskehænder, der forsigtigt og nøjagtigt har draperet fibermåtterne til kompositdelene på en dobbeltkrummet form, uden at der opstår folder og bobler i strukturen.

Den manuelle proces har fordyret og forsinket udbredelsen af det ellers effektive materiale, og derfor tog Terma i 2014 kontakt til SDU for i fællesskab at udvikle en robotteknologisk løsning.

- På det tidspunkt havde jeg talt med stort set alle andre folk i automationsbranchen. De havde alle sammen sagt nej til at udvikle en løsning. De mente, det var umuligt, fordi det var så svært og kompliceret. Heldigvis tog SDU udfordringen op, og vi fik skabt et stærkt konsortium af partnere med indsigt i branchen og et tårnhøjt akademisk niveau, siger Jesper Freltoft, afdelingschef på Innovation Lab ved Terma.

I brug hos Terma

Den færdige Flexdraper-løsning består af 48-120 individuelle sugekopper, sofistikeret software, sensorer, arme og kameraer, der tilsammen sørger for en præcis og fejlfri robotplacering af det bløde kompositmateriale på formen og en verifikation af at oplægningen er kvalitetsmæssig i orden.

Teknologien skal nu produktionsmodnes og kommercialiseres i den ny virksomhed Sarto Robotics.

Integratorvirksomheden Technicon går forrest i udviklingen.

- Vi er superglade for, at det er lykkedes os at komme så langt, fortæller Casper Hansen, direktør i Technicon, der ligesom Terma har været med til at udvikle det færdige system.

Flexdraper-projektet har gennem årene modtaget omkring 29 millioner danske kroner i støtte, heraf knap 21 millioner fra Innovationsfonden.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11