23948sdkhjf

Sky-Light får nye påbud fra Arbejdstilsynet

Der ligger stadig for meget støv og flyder rundt ved produktionslinjerne hos Sky-Light i Varde. Og virksomheden skal have bedre styr på det forebyggende arbejde i forhold til den farlige kemi.

Læs også: Grøn pioner har fart på

Sådan lyder udmeldingen fra Arbejdstilsynet i tre nye påbud, som den omstridte plastfabrik modtog i midten af juli. Det skriver Fagbladet 3F.

To af påbuddene handler om, at virksomheden skal undgå "unødig påvirkning fra plaststøv". Den sidste om, at Sky-Light skal lave en såkaldt "kemisk risikovurdering".

Speciallæge i arbejdsmedicin og overlæge på Sydvestjysk Sygehus i Grindsted Lars Skadhauge understreger, at der slet ikke skal være støv på en arbejdsplads.

- Ingen bør udsættes for støv i arbejdsmiljøet, uanset om det indeholder farlig kemi eller ej. Derfor undrer det mig, at Arbejdstilsynet taler om "unødig påvirkning fra plaststøv". De ansatte skal slet ikke eksponeres for støv, siger Lars Skadhauge.

Læs også: ’De mente, vi var på vildspor’

Han peger blandt andet på, at støv kan forårsage KOL, en alvorlig lungesygdom, også kendt som "rygerlunger".

Sky-Light argumenterer i et skriftligt svar til Fagbladet 3F og avisen Danmark med, at virksomheden allerede har gjort en del for at mindske mængden af støv:

- Vi finder det urimeligt, at vi skulle få et påbud på støv med de massive fremskridt, vi allerede har indført på dette område, lyder det fra Søren Kjær Larsen, administrerende direktør i Sky-Light.

Men der skal bare slet ikke være støv på fabriksgulvet, lyder det fra arbejdsmedicineren:

Læs også: Folie-fabrik fyrer otte medarbejdere

- Det er ikke sådan, at man kan forvente, at der altid er støv på en arbejdsplads. Det har virksomheden ansvaret for at undgå, siger Lars Skadhauge.

Den anden del af påbuddene handler om en række tiltag, som skal forebygge, at der igen kommer problemer med farlig kemi på virksomheden. Den skal ske ved at lave en såkaldt APV, en arbejdspladsvurdering omkring det kemiske arbejdsmiljø med en "vurdering af farlige stoffer og materiale, der findes på arbejdspladsen".

- Den kemiske APV sætter fokus på kemi i arbejdsmiljøet og de forholdsregler, som virksomhederne skal tage. Så den skal Sky-Light selvfølgelig bare lave, siger Lars Skadhauge.

Påbuddene kommer i kølvandet på, at Fagbladet 3F og avisen Danmark har afsløret nye problemer med arbejdsmiljøet på virksomheden, hvor en ansat har fået lungeproblemer efter at være eksponeret for støv, som kan indeholde det farlige kemikalie PMDA.

Han har blandt andet oplevet alvorlig åndenød, altså samme type symptomer, som ved eksponering fra PMDA.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.19