23948sdkhjf

Ny klimaplan: Affaldsforening bakker op om producentansvaret

Dansk Affaldsforening har netop præsenteret en ny klimaplan, der i 2030 kan levere 5,5 procent af 70-procent-målet.

Samtidig byder planen på konkrete muligheder for at styrke den cirkulære energi. 

Klimaplanen 'Cirkulær og CO2-neutral affaldssektor i 2030' opsætter to mål for affaldssektoren: et klimamål og et mål for genanvendelse af affald.

De fem indsater

  • Affaldssortering efter nationale standarder – gennem fælles piktogrammer, sorteringskriterier og mærkning af emballager.
  • Bedre rammer for offentligt-privat samarbejde – gennem ny model for OPP.
  • Effektivt samarbejde om producentansvar – så vi får bedre emballager, der nemt kan indgå i den cirkulære økonomi.
  • Tilpasning af affaldsenergikapaciteten – så den flugter med de nationale restaffaldsmængder i 2030.
  • CO2-neutral affaldsenergi i 2030 – gennem CO2-fangst, udsortering af plastik og energieffektiviseringer.

Mere sortering, OPP-anlæg og CO2-fangst
Udspillet indeholder fem prioriterede indsatser, som flugter med anbefalingerne i Klimarådets nye rapport om vejen til klimamålet. 

Indsatserne omfatter bl.a. bedre design af emballager, enklere sortering for borgere og virksomheder, offentlige-private affaldsanlæg samt tilpasning og udvikling af affaldsenergi-anlæggene, der i fremtiden skal kunne fange, lagre og genbruge CO2-udledningen fra det restaffald, der ikke kan genanvendes.

- Vi har et godt udgangspunkt, da vi har opbygget en velfungerende og demokratisk ejet affaldssektor, som tager ansvar og sikrer en sammenhængende infrastruktur. Den skal vi bygge videre på – i samarbejde med borgere og virksomheder. Vi rækker hånden ud nu og gør det konkret, så regeringen og Folketinget ved, at de kan regne med os, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening i en pressemeddelelse. 

Producentansvar
En af de fem indsatser Dansk Affaldsforening vil gøre brug af frem mod 2030 er indførelsen af producentansvar på emballageer. 

Danmark skal senest i 2025 have indført udvidet producentansvar på emballager. I praksis betyder det, at producenterne vil få et markant øget ansvar for den emballage, de markedsfører i Danmark, når de bliver til affald – i hvert fald finansielt, da de skal betale minimum 80 procent af omkostningerne. Producentansvaret er en meget stor ændring af sektoren og de rammer, sektoren arbejder under og kræver derfor omfattende og grundig politisk behandling af Folketinget. 

Derfor har Dansk Affaldsforening udarbejdet et oplæg til, hvordan producentansvaret kan implementeres på en god måde for borgere, virksomheder, økonomi og ikke mindst miljøet. 

Bedre emballager – mere og bedre genanvendelse 
Målet er klart: Producentansvaret skal fremme design af produkter, der mindsker miljøpåvirkningen både under produktionen og i den efterfølgende brug. 

Skal implementeringen af det udvidede producentansvar blive en succes, så kræver det først og fremmest et stærkt samarbejde i hele værdikæden. Fra design af ny emballage til den selvsamme emballage bliver indsamlet, sorteret som affald og oparbejdet og endelig genanvendt og brugt i ny produktion. En cirkulær økonomi kræver fokus hele vejen rundt. 

Der skal derfor være en klar rollefordeling, og de involverede parter skal bidrage, hvor de giver størst værdi.

Derfor bør kommunerne og de kommunale affaldsselskaber have det formelle ansvar for indsamlingen og den indledende (grov)sortering af emballagerne. Herefter kan kommunerne og de kommunale affaldsselskaber tilbyde at påtage sig ansvaret for at afsætte emballageaffaldet til videre behandling og genanvendelse.

- Kommunerne og de kommunale affaldsselskaber har opbygget en effektiv og veletableret affaldsinfrastruktur, der er udviklet i samspil med borgerne. En infrastruktur, der tilbyder en oplagt løsning på den del af producentansvaret, der handler om den operationelle affaldshåndtering. Som demokratiske, offentlige aktører kan de samtidig tilbyde transparens i opgaveløsningen på et område, der er både vanskeligt og vigtigt.

Kommunerne og de kommunale affaldsselskaber står klar til at påtage sig et stort ansvar for at gøre det udvidede producentansvar til en succes. Vi håber, at vores forslag kan danne udgangspunkt for en konstruktiv, saglig og åben diskussion, skriver Dansk Affaldsforening.

Indsat nummer fem: CO2-neutral affaldsenergisektor i 2030
Dansk Affaldsforening ser tre sammenhængende indsatser til at nå en CO2-neutral affaldsenergisektor i 2030.

  • Øget genanvendelse af plast
  • Øget energieffektivisering
  • CO2-fangst og lagring med mulighed for nyttiggørelse til nye højværdiformål

Indsatserne er nøje udvalgt efter, hvor effektive de vurderes af være. Effekterne er vurderet på baggrund af kendt viden, ligesom der er gjort antagelser om effekter af ny teknologisk udvikling.

Dansk Affaldsforening har desuden valgt at perspektivere andre af affaldsenergiens CO2-reduktionspotentialer, som også bør være opmærksomhedspunkter i de fremadrettede indsatser i affaldssektoren. Indsatserne vil kræve, at den økonomiske regulering af sektoren indrettes smidigt og smart jf. Dansk Fjernvarmes udspil, så rammerne giver rum til udvikling og de nødvendige grønne investeringer.

Bidrag på 5,5 procent
Sektoren kan bidrage med en CO2-reduktion på minimum 2,9 procent af Danmarks samlede udledning. Det svarer til 5,5 procent af 70%-målet, lyder det fra Dansk Affaldsforening.

Samtidig anbefaler foreningen et mål om 60 procent reel genanvendelse af det svære affald fra borgerne og servicesektoren i 2030 for at styrke den cirkulære økonomi og sikre klimagevinster ad den vej, lyder det fra Dansk Affaldsforening.

- Uanset hvor lang tid, Corona-krisen står på, har vi brug for at tage ansvar for klimaet. Affaldssektoren er bindeled mellem et grønt energisystem og den cirkulære økonomi og kan derfor bidrage på flere fronter. I international målestok er Danmark med i toppen – men de mål, vi her sætter, betyder, at vi også skal give den fuld skrald fremover. Vi har brug for et fortsat stærkt samarbejde med de private aktører i affaldsbranchen, så vi kan fortsætte udviklingen – men så er det også realistisk at nå i mål, siger Mads Jakobsen, formand for Dansk Affaldsforening.

Affaldssektoren erklærer sig klar til at stramme målene undervejs, hvis det viser sig muligt at genanvende endnu mere frem mod 2030.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063