23948sdkhjf

AVL vil udvikle genanvendt ’blæk’ til 3D-printere

Genanvendelsesvirksomheden Aage Vestergaard Larsen A/S i Mariager har kastet sig over markedet for 3D-print.

Læs også: Kvalitetschef runder 25 år hos AVL

De er gået i gang med at udvikle såkaldt filament til 3D-printere, altså den masse eller 'blæk' som printeren bruger til at skabe produkter med. Alt sammen ud fra en base af genanvendte plastmaterialer med målet om at skabe en produkt bestående af 100 procent genanvendt plast. 

Til at sætte ekstra skub i projektet har virksomheden netop modtaget 700.000 kroner fra Innovationsfonden, oplyser Gitte Buk Larsen, som er virksomhedens chef for udvikling og marketing.

- Vi er rigtig glade for støtten fra Innovationsfonden, og for at de tror på ideen, som vil kunne revolutionere materialeforbruget til 3D printere. Vi tror da bestemt også selv på ideen, og vi vil alene i opbygningsperioden også selv investere cirka to millioner kroner til udviklingsprojektet, som vi forventer at kunne kommercialisere allerede i 2021, siger hun.

Hurtigere på markedet
Projektet er specielt, fordi ingen endnu er lykkedes med at skabe filament ud af 100 procent genanvendt plast.

Læs også: Logstor, Plastix og AVL: Nyt projekt skal udvikle tests og modeller for genanvendt plast

Samtidig viser forskning fra Aarhus Universitet, at der stadig er store variationer i kvaliteten af 3D filament, selv inden for filamenter af nye plastmaterialer og sågar fra samme leverandør, og at branchen derfor efterspørger dokumentation for produktet.

Det er de huller, som Aage Vestergaard Larsen A/S nu vil lukke i deres nye projekt.

- Generelt efterspørger industrien dokumentation, brugervejledning og styringsredskaber. Det er denne efterspørgsel AVL med dette projekt vil hjælpe industrien med, samtidig med, at AVL som første producent i verden vil fremstille filament baseret på 100% genanvendt plast, siger hun og fortsætter:

- Vi har undersøgt mulighederne mht. 3D printning de seneste par år, og vi er glade for Innovationsfondens støtte til projektet, da den gør os i stand til at komme endnu hurtigere på markedet, end vi ellers havde kalkuleret med, siger Gitte Buk Larsen.

Formålet med projektet er dels at fremstille filament baseret på genanvendt plast i en høj og konsistent kvalitet, og dels at udvikle tilhørende styringsværktøjer til 3D print operatøren, så denne kan indstille printeren på en måde så slutproduktet opnår den ønskede kvalitet.

Det vil Aage Vestergaard Larsen A/S med projektet
  • Producere filament af 100 procent genanvendt plast
  • knækket koden til “How to produce” ud fra et datablad
  • starte en produktion af 3D-filament i Danmark

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.063