23948sdkhjf

Håndsrækning for 105 millioner til mindre virksomheder

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse iværksætter nu en markant og skræddersyet indsats for at styrke konkurrencekraften og eksportparatheden i op mod 1.000 mindre danske virksomheder, herunder især ejer- og familieledede virksomheder, hvor mange står over for et generationsskifte i de kommende år.

De i alt 105 mio. kr. går til to virksomhedsrettede indsatser, som gennemføres af to landsdækkende partnerskaber med de tværkommunale erhvervshuse som centrale aktører.

Henholdsvis Erhvervshus Sjælland og Erhvervshus Midtjylland står i spidsen for projekterne, som skal tilføre mindre virksomheder med under 50 ansatte støtte til indkøb af ekstern rådgivning til dels at forberede ejer- og generationsskifte og professionalisere interne processer, markedsføring og salg, dels at styrke virksomhedernes eksportparathed og forudsætninger for at indgå i internationale værdikæder.

Indsatserne, der medfinansieres af EU's Regionalfond, vil især komme mindre virksomheder med under 50 ansatte til gavn - fra den dygtige lokale smedevirksomhed, der skal styrke sin indtjening, over den lokale, men internationalt orienterede handelsvirksomhed til den familieejede kro, der står over for et generationsskifte.

- De mindre virksomheder er helt centrale i dansk erhvervsliv. Vi lægger i Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse stor vægt på, at virksomheder i hele landet oplever god adgang til skræddersyet hjælp til at professionalisere og udvikle deres forretning, blandt andet gennem øget eksport. Det gælder ikke mindst de mindre og ofte ejerledede virksomheder. Derfor er jeg rigtig glad for, at erhvervshusene nu kommer til at stå i spidsen for to stærke indsatser, som jeg forventer mig meget af, siger Jakob Riis, formand for Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse.

Skal løftes mod mere eksport
Operatør på den landsdækkende indsats, der skal øge eksportparatheden i de mindre danske SMV'er, er Erhvervshus Midtjylland. Opgaven er stor, for mange mindre virksomheder har begrænset eller ingen eksport - og er ikke parate til at påbegynde en rejse mod internationalt samarbejde. Den kommende indsats støttes med 30 mio. kr. og er målrettet virksomheder med 10 til 50 ansatte i alle dele af Danmark.

Virksomhederne skal tilbydes konkret hjælp til at blive mere eksportparate gennem for eksempel kompetenceudvikling, analyser af nye markeder, udvikling af konkrete eksportplaner og netværk med virksomheder, der har erfaring med eksport. Private rådgivere såvel som højtspecialiserede statslige aktører vil kunne bidrage til at sikre en højere grad af eksportparathed.

Formanden for Erhvervshus Midtjylland, Søren Olesen, der udover at være selvstændig erhvervsdrivende også er formand for erhvervs- og turismeudvalget i Holstebro Kommune, uddyber:

- De mindre virksomheder er ofte tilbageholdende med at sætte gang i eksport og internationalisering, fordi de mangler kompetencer og ressourcer. Det er et langt sejt træk at gøre sig parat til eksport. Jeg er glad for, at vi nu sammen med blandt andet private rådgivere kan tilbyde en landsdækkende indsats, der er skræddersyet den enkelte virksomheds behov. Indsatsen rækker både ud til dem, der er gået i gang, men mangler hjælp til at komme videre, og til dem der har haft overvejelserne, men ikke har taget springet endnu.

Skal være mere professionelle
Erhvervshus Sjælland er operatør på den anden landsdækkende indsats, der støttes med 75 mio. kr. Erhvervshuset tilbyder i partnerskab med alle øvrige erhvervshuse og deres lokale filialer en landsdækkende indsats, "SMV: Professionalisering".

Her vil mindre virksomheder kunne få støtte til professionalisering, for eksempel gennem dannelse af advisory boards og bestyrelser, opstart af ejer- og generationsskifter, igangsætning af omstruktureringer i virksomhederne med mere - udviklingsopgaver der ofte er svære at finde tid til i virksomhedernes pressede hverdag, hvor driften fylder meget. Omkring 600 mindre danske virksomheder med 3 til 50 ansatte ventes at få hjælp og rådgivning under denne indsats.

- Professionalisering af virksomhederne er afgørende - ikke mindst på Sjælland. Vi skal have flere højvækstvirksomheder, mere digitalisering, flere virksomheder der investerer i innovation, og flere virksomheder skal kunne eksportere. Med "SMV:Professionalisering" får virksomhederne en mulighed for mere strategisk viden, stærkere ledelsesmæssige kompetencer, højere kompetenceniveau hos medarbejderne og en stærkere digitalisering, siger John Brædder, borgmester i Guldborgsund Kommune og formand for Erhvervshus Sjælland.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.485