23948sdkhjf

Inspiration fra en mejetærsker gav god idé til plastsortering

To nyudklækkede maskiningeniører har udviklet et for-sorteringsanlæg ved at nærstudere teknologien fra en mejetærsker

Mange gode ideer er kommet til verden i en kælder. TechKnow inklusive, som er to unge gutters bud på en fremtidig linje til forsortering af plastmaterialer, der kan skille hårde og bløde fraktioner fra hinanden.

- Vi udnytter, at plastprodukterne har forskellige måde at bevæge sig på, siger Emil Buur Trads og slipper en dunk med skruelåg, der drøner mod jorden, hopper et par gange for til sidst at finde ro på betongulvet. Han laver samme faldetest med et stykke affaldssæk, der i en glidende bevægelse søger nedad og lægger sig til rette foran hans fødder.

Lige nu står start-up firmaets prototype i en kælder oplyst af lysstofrør under Navitas-bygningen på Aarhus havn. Venter på det helt store gennembrud, en god slat penge til videreudvikling og den endelige underskrift, der skal cementere de to ophavsmænds status som iværksættere.

Plastprodukternes forskellige ’adfærd’ er dybest set ideen bag anlægget, forklarer han.

- Luften, hældningen på anlægget og tyngdekraften bærer plasten forskelligt, og det kan vi udnytte i anlægget. Ved at lade bunden vibrere, kan vi transportere den bløde plast opad, og lade resten søge nedad. Så er fraktionerne adskilt, forklarer Rasmus Dall Nielsen, der er anden halvdel af iværksætterduoen.

Planker med søm i
I skrivende stund består prototypen af et underliggende maskineri samt fem planker med søm i. Ikke et prangende eksemplar, som de selv siger, men den virker. De fire planker kører forskudt af hinanden og skaber et vibrerende underlag, der laver den ballistiske separation, som den tekniske adskillelse reelt hedder.

Og hvor andre sorteringsanlæg er spækket med sensorteknologi og intelligente kameraer, er det en pointe i sig selv, at dette anlæg er holdt lidt mere beskedent.

- Vi har arbejdet ud fra en keep it simple tilgang. Vi er nok begge to sådan nogle Ole Opfindertyper, der finder løsningen i det, vi har at gøre mere. Og jo mere avanceret et anlæg er, jo mere kan der også gå i stykker, siger Emil Buur Trads.

Emil Buur Trads trykker på knappen, der tænder maskineriet i et drøn, og ganske rigtigt: Plastdunke vandrer stødt og roligt ned ad mellem sømmene, mens plastikposerne tager modsatte vej.

De to har kørt over 200 laboratorieforsøg på anlægget, og den har ramt rigtigt 95 procent af gangene.

Næste skridt - og det, de to lige nu er ved at træde - er at få en investor ind og gøre anlægget flyvefærdigt og få det ind i en sorteringslinje.

Et lån fra landbruget
Ideen til at dele plastfraktioner med rystelser er hentet fra mejetærskere i landbruget, der i årevis har adskilt strå fra korn ved at vibrere bunden under dem.

Begge iværksætterspirer kommer fra landet, og så lå ideen lige for.

- Det er i virkeligheden en ældgammel teknologi, så vi havde derfor en ide om, at det ville virke. Derfra var det at skrue på nogle forskellige parametre for at få det til at passe på plast, siger Rasmus Dall Nielsen

Blandt andet har de to nørdet i plastmaterialers egenskaber og rodet med både forskellige hældninger og typer af rystelser for at få anlægget til at fungere.

Klar om et år
Emil Buur Trads og Rasmus Dall Nielsen går stadig og nørkler med anlægget, men mest af alt udenoms-arbejde der følger med, når man søger en kunde eller investor.

Emil Buur Trads er i gang med en overbygning på Ingeniørhøjskolen, mens Rasmus Dall Nielsen har fundet sig et arbejde, efter han i sommer blev færdig med sin bachelorgrad.

Men drømmen om at få anlægget ud lever i bedste velgående.

- Om et år skal der gerne stå et anlæg ude i en virksomhed og sortere plast. Så skal vi finde flere kunder andet at kaste os over, siger Rasmus Dall Nielsen.

Og verden lader til at ligge åben. I slutningen af oktober vandt de to Project Plastic 2019, der er en pris for ingeniørstuderende,

- Vi er glade for at vinde Project Plastic, fordi det er dejligt at få anerkendelse for noget, vi har udviklet og brænder for. Det er selvfølgelig også som startup rart at få en pengepræmie med. Den kommer til at gå til virksomheden og til at arbejde videre med maskinen. Vi har allerede flere samarbejdspartnere med, så vi kommer til at få travlt i fremtiden, og det glæder vi os til, fortæller Rasmus Dall Nielsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109