23948sdkhjf

Efter kuldsejlet udbud: Nu skal industrien inviteres med i nyt sorteringsanlæg

Kødpakker, fryseposer og pålægspakker. Emballageaffald er der nok af, men måske ikke helt nok, når det kommer til at få et sorteringsanlæg på dansk jord til den såkaldte besværlige plast.

Derfor håber klyngeorgansingen Clean at samle så mange som muligt i et udbud til sådan et anlæg. Og nøglen til de helt store mængder kan meget vel ligge i affaldsplast fra cafeer, restauranter og storkøkkener – det såkaldte sammenlignelige erhvervsplast.

Om Clean:
Clean er en landsdækkende klyngeorganisation i erhervslivet og forskning inden for energi og miljø.

Det fortæller Anne Dorthe J. Fethers, der er projektchef i Clean.

- Det bliver billigere på den lange bane, og man kan stille andre krav til leverandørerne, hvis man står mange sammen og har store mængder plast. Og her kan industrien vise sig at blive en vigtig spiller, siger Anne Dorthe J. Fethers.

Emballage i store mængder
Det sammenlignelige erhvervsplast dækker over emballage og andet indpakning, som man kender fra husholdninger. I storkøkkener er der bare tale om helt andre andre mængder, fordi alt er skaleret op og kommer i større bøtter eller er wrappet ind i plast.

Det kan med andre ord spæde ret godt til et fælles sorteringsanlæg, mener Anne Dorthe J. Fethers.

Men i dag indsamles og håndteres det plast af miljøvirksomheder som Marius Pedersen og Stena, og det betyder, at de mængder ryger i virksomhedernes egne systemer. Nu vil Clean forsøge at samle interesserede aktører, herunder også kommuner, i et nyt udbud.  

- I Danmark vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling og være firstmovers. Så kræver det at vi går sammen og samler det plastaffald, vi har. Kravene til genanvendelse går kun én vej, så det giver god mening, at finde en fælles løsning fremadrettet, siger Anne Dorthe J. Fethers.

Og hun mener, at det vil være en fordel, hvis erhvervslivet begynder at engagere sig.

- Hvis vi skal have et anlæg i Danmark, bliver vi nødt til at finde en løsning på, hvordan vi får tiltrukket mængderne fra det sammenlignelige erhvervsplast. Ellers er der ikke mængder nok til at gøre et anlæg rentabelt, siger hun.

 Clean vil i løbet af efteråret invitere kommunerne til en drøftelse af, om der er opbakning til at gå sammen om et nyt udbud.

Et nyt udbud vil kunne gennemføres på bare fire til seks måneder, fordi en stor del af udbudsmaterialet fra det tidligere udbud kan genanvendes. Målet for et nyt udbud bør være, at vi får et stort centralt plastsorteringsanlæg i Danmark.

Fakta: Et brændt anlæg
Clean og 38 kommuner var ellers gået sammen om et udbud til et plastsorteringsanlæg, der endte med at blive opført i Tyskland. I april brændte anlægget ned, og de 38 kommuner forsøgte at finde en løsning på et andet anlæg, der kunne erstatte anlægget i Marl.

I henhold til udbudsloven skal en alternativ løsning leve op til de ambitiøse krav, der blev stillet i udbudsmaterialet. Det har efter en lang proces ikke været muligt at finde en anden løsning, der kan leve op til kravene. Derfor er det fælles udbud nu blevet annulleret.

Nu starter arbejdet med at samle ny aktører om et plastsorteringsanlæg.

- Jeg er forsigtig optimist. I Danmark vil vi gerne gå forrest i den grønne omstilling, men vi ved også, at det bliver svært at samle kommunerne om ét fælles projekt. Nogle vil gerne gå selv, nogle vil koble sig på lokale løsninger. Men hvis vi ikke står sammen, risikerer vi at løsningen bliver dyrere for borgerne, siger Anne Dorthe J. Fethers.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095