23948sdkhjf

Brancheorganisation: Drop kommunernes monopol på plastaffald

Det er helt uacceptabelt, at der er fundet dansk husholdningsplast på asiatiske lossepladser, hvor det på ingen måde hører hjemme.

Sådan lyder det fra Christina Busk, miljøpolitisk chef i Plastindustrien. Hun mener, at problemets løsning er en tiltrængt affaldsreform, der skal gøre det mere attraktivt at investere i danske sorteringsanlæg, så vi får styrket plastgenanvendelsen.

Dansk plast i Malaysia
Udmeldingen kommer på baggrund af et tv-program, hvor TV2 nu kan dokumentere, at noget af danskernes husholdningsplast ender på asiatiske lossepladser i stedet for at blive genanvendt under ordentlige forhold i Europa.

Christina Busk mener, at det er på høje tid, at vi får gjort op med den nuværende model, hvor det er de kommunale affaldsselskaber, som har ejerskabet og dermed hovedansvaret for det indsamlede plastaffald.

- Vi har gentagne gange stillet spørgsmålstegn ved, hvorvidt det er en god løsning, at de kommunale affaldsselskaber spiller så stor en rolle i forhold til håndteringen af forbrugernes plastaffald. Over halvdelen af den plast der lander i vores skraldespande har været i kontakt med fødevarer. Det er derfor en rigtig god plastressource, som, hvis den sorteres rigtigt, kan blive et højkvalitetsplastprodukt igen, siger Christina Busk.

Drop kommunernes monopol
Hun opfordrer helt konkret Folketinget til at tage et opgør med kommunernes monopol – den såkaldte anvisningsret – på at håndtere plastaffaldet. 

- Hvis vi skal undgå at finde danske produkter på asiatiske lossepladser, så bliver vi simpelthen nødt til at få bygget et eller flere danske sorteringsanlæg, som kan få en høj kvalitet ud af plastaffaldet. Udfordringen er, at de færreste virksomheder ønsker at foretage store investeringer i Danmark, når de kommunale affaldsselskaber er så dominerende, og udviklingen har derfor stået i stampe alt for længe, siger hun.

Et eller flere danske sorteringsanlæg vil også være godt for mængden af arbejdspladser i Danmark, mener hun.

- En national stærk sorteringsindsats vil gøre det muligt for nogle af vores danske genanvendelsesvirksomheder at skabe stor værdi ud af plasten efterfølgende. Det er en gevinst for både miljø, klima og antallet af grønne arbejdspladser. Og ikke mindst undgår vi, at vi bidrager til at mennesker bliver syge af ukontrollerede plastafbrændinger i Malaysia.

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141