23948sdkhjf

Fremtiden for sugerør i din milkshake er uvis

Sugerør af pap er kommet i modvind i fastfood-kæden McDonald’s britiske restauranter. 51.000 briter har skrevet under på en erklæring, der kræver plasten tilbage. Men hvad sker der i Danmark, når plastusugerør bliver forbudt i 2021?

Når sugerør af plast skal erstattes af et andet materiale i 2021 - når det nyligt vedtagne EU-plastdirektiv træder i kraft - så er det ikke legende let at finde en erstatning.

Det har den amerikanske fast food-kæde McDonald’s konstateret efter et forsøg med papsugerør i kædens restauranter i Storbritannien.

BBC bragte i sommer historien om, at 51.000 briter har skrevet under på en erklæring, der kræver plastsugerør tilbage i milkshaken. Det er nemlig vanskeligt at suge den tykke væske op gennem et sugerør af pap - og så går materialet i øvrigt i opløsning i kontakt med væsken.

Papsugerøret kan i følge McDonald’s ej heller genanvendes på samme vilkår som sugerør af plast.

Plaststrategi i Danmark
At brugen af emballage i plast skal reduceres er ikke nyt for McDonald’s i Danmark. Da restaurant-kæden for et år siden indførte nye bægre til McFlurry-isen, var det plastlåget, der måtte lade livet. Et tiltag, der reducerer kædens danske forbrug af plast med 13 ton om året.

McDonald’s på verdensplan har allerede annonceret, at plast, som vi kender det i dag, skal være udfaset fra alle restauranter inden 2025, og i Sverige og Norge har man også testet pap-alternativer til plastsugerørene. Uden større succes.

Følger situationen tæt
McDonald’s i Danmark følger derfor emballage-projekter på alle McDonald’smarkeder tæt, også situationen i Storbritannien.
Får situationen med de engelske sugerør McDonald’s til at revidere sin plaststrategi i Danmark?

- McDonald’s globale mål er, at al emballage senest 2025 skal være lavet af genanvendeligt, genanvendt eller certificeret materiale. Det er meget forskelligt fra marked til marked, hvilke nye løsninger, man indfører hvornår. I Danmark har vi valgt en tilgang, hvor vi dels følger de McDonald’s-markeder, herunder Frankrig, der er lead på udviklingen af nye, bæredygtige emballager, tæt, og dels følger vi med i erfaringerne fra andre markeder, når de indfører nye alternativer, siger McDonald’s’ danske pressechef Pia Tobberup til Magasinet Plast.

- Derudover foretager vi så vidt muligt en all-round analyse af det samlede grønne regnskab, inden vi indfører nye løsninger. Løsninger, der skal være compliant med gældende love og regler og forretningsmål. Situationen med de engelske sugerør er et eksempel på, hvor komplekst det kan være, siger Pia Tobberup, der dermed ikke udelukker plasten som fremtidens emballage, så længe det grønne regnskab bakker op om plasten som genanvendeligt, bæredygtigt materiale.

Det store billede
Hvad er de primære årsager til beslutningen om udfasningen af plast i McDonald’s restauranter? Plasten skal skiftes ud med anden emballage, som også skal produceres og om muligt genanvendes? Hvordan ser det grønne regnestykke ud i det store emballage-billede?

- I Danmark følger vi McDonald’s globale retningslinjer om i 2025 at have nået de ovennævnte mål. Og her har vi valgt en tilgang, hvor vi i rejsen mod mere bæredygtig emballage fokuserer både på det samlede grønne regnskab og gæsternes oplevelse. Og særligt førstnævnte er som bekendt komplekst territorium. Vi er helt bevidste om, at man ikke uden videre kan sætte en ligning op, der 1-1 peger på, at papir nødvendigvis er mere miljøvenligt end plast. Tilvejebringelse, vægt, transport og mulighederne i forhold til genanvendelse og forbrænding er blandt de faktorer, der skal regnes med i ligningen, siger Pia Tobberup.

Hvad er planerne for sugerør i de danske McDonald’s-restauranter, når forbuddet mod sugerør af plast rammer i 2021?

- Aktuelt følger vi udviklingen af alternative sugerør på andre markeder, og så er planen at implementere den bedste tilgængelige løsning i tide, siger Pia Tobberup.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094