23948sdkhjf

Vink Plast: Bredden er altafgørende

Bredden er alt afgørende for Vink Plast, der leverer både til giganterne i vindmøllebranchen og de mindre aktører i den danske maskinindustri

”At levere plast, hvor plast kan anvendes med fordel.”

Det var et erklæret og formuleret mål for den virksomhed, der blev grundlagt i 1968 og som senere skulle folde sig ud som Vink Plast i Danmark. Og den sætning synes måske endnu mere gyldig i dag, hvor mange brancher ser sig om efter løsninger i et let, slidstærkt materiale, der kan tåle barske vejrforhold, benhård rengøring eller skrappe kemikalier.

Og de produkter er der mange, der efterspørger. Heldigvis for Vink Plast i Randers, der har sat det som erklæret formål at levere bredt til den danske industri.

- Vi har de helt store kunder i vindindustrien, der opererer globalt, og så har vi den danske maskinindustri, der heldigvis spænder bredt og fylder meget i erhvervslivet herhjemme. Vi synes, det er vigtigt at have begge ben og sigte på bredden, så man ikke lader sig forblinde af enkelte store kunder, siger Morten Grue Jakobsen, der leder Vink Plasts danske afdeling i Randers.

Et katalog med plast
Og netop maskinindustrien er midt i en bevægelse, hvor mindre pakninger, tandhjul, glidelejer, glideskinner med mere udskiftes fra stål til emner i plast. Men der er stadig en vis skepsis i branchen for, om materialet nu er stærkt nok.

- Vi har nogle, der lige skal have materialet i hånden og mærke, at når vi mener plast, så er det ikke en teske i engangsmateriale. Så er det konstruktionsplast, der tåler træk og slid nøjagtig som stål, bare med mange flere fordele, siger Helle Houlberg Zepernick, der er marketingschef hos Vink Plast.

Af samme årsag har firmaet fremstillet en mappe med prototyper, som sælgerne kører rundt med for håndgribeligt at vise, hvor meget plast kan; hvor fleksibelt det kan formes, og hvor stærkt det er.

Og det giver mening, når man skal ud og kapre nye kunder til plastens verden. At man kan se og føle, hvad materialet kan, så også branchen indser, at det er vejen at gå. Og det har givet en lidt anden type kunder og opgaver til fabrikken i Randers.

- I de seneste fem-otte år har vi foretaget et skift fra kun at lave de grovere emner til også at have de finere emner til eksempelvis måleudstyr, der kræver præcision på nanometeren og være fuldstændig fri fra spånrester. Vi har en mand ansat til at sidde og afgrate de færdige elementer under et mikroskop, fordi kundens produkter kræver den slags finesse, siger Morten Grue Jakobsen.

Nye mulige ordrer
Men det er en udfordring at bevæge sig i en verden, hvor man sigter bredt. Men også noget sjovere end at lave det samme altid, indrømmer Morten Grue Jakobsen. Og for at få flere kompetencer i huset, købte Vink Plast sprøjtestøbevirksomheden DD Plast i Lystrup.

- Der er opstået helt nye muligheder for at tage ordrer, efter vi fik DD Plast ind. Vi kan arbejde i en vekselvirkning, så en ny ordre lander, vurderer vi, hvem der har de bedste forudsætninger for at løse den, og så havner den der. Vi er i højere grad blevet en totalleverandør inden for plast, siger Morten Grue Jakobsen.

Men det kan også være farligt at sigte så bredt, indrømmer Morten Grue Jakobsen.

- Nogle gange skal man passe på ikke bare at sige ja til hvad som helst, især hvis det er en stor ordre eller en stor kunde. Vi skal stadig være tro over for vores koncept og lige afstemme, hvad vi har af ressourcer og muligheder på fabrikken, siger han.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.549