23948sdkhjf

En håndfuld producenter verden over: ScanBelt har succes i nichemarked

Hvor mange typer transportbånd findes der lige? Mange skal det vise sig - tydeliggjort af rækken af sprøjtestøbemaskiner, der alle vipper alskens versioner af lameller ud af sig i produktionshallen hos ScanBelt A/S i Hjørring.

Der er klassiske aflange plastbrikker, der er nogle bladformede med en anden fleksibilitet, og så er der dem med en lille ”tagrende” på, til hvis transportbåndet er tiltænkt at gå op ad, så produktet ikke skøjter af.
Og så er vi ikke engang begyndt at tale om de forskellige materialer, man kan sprøjtestøbe lamellerne i.

Alt sammen med det formål at blive klikket sammen til endeløse overflader til transport, der skal transportere alskens emner fra A til B på fabrikker verden over.

- Vi arbejder med samme råmaterialer som i 1992. Og de samme leverandører. Til gengæld har vi helt andre typer produkter på hylderne, fordi kundernes krav har ændret sig med årene, siger Morten Vejlstrup, der er anden generation i front for ScanBelt og fortsætter:

- Produktion af transportbånd er en nicheforretning med ganske få aktører på det globale marked, og jeg tror, vi stadig er her, fordi vi har været gode til at tilpasse os og have de rette varer på hylden, siger han.

En fleksibel portefølje
Han fortæller, at ScanBelt siden starten i 1992 har arbejdet i tre typer af materialer; PP, PE og POM (polyacetal). Og det gør de stadig. Alle har hver deres stribe af fordele knyttet til materialets egenskaber, eksempelvis udvidelse ved opvarmning, migration, hygiejnekrav og så videre.

- Vi oplever, at flere virksomheder går væk fra båndløsninger i stål og køber plast i stedet, fordi materialet har nogle åbenlyse fordele. Det kan imødegå en lang række tekniske krav, men også de ansatte selv kan udskifte lamellerne, hvis de går i stykker, og det betyder kortere nedetid, siger han.

De mange kombinationer af materialer og udformninger på lamellerne, udgør alt i alt en stor produktportefølje, men også en portefølje der gør det muligt at være fleksibel, så virksomheden kan ændre sig i takt med markedet.

- Der er svært at tjene penge på at have de tre mest populære produkter i butikken. Kunderne vil gerne have noget at vælge i mellem inden for en vis grænse, siger Morten Vejlstrup.

Langt fra alt på et bræt
ScanBelt er én af bare en håndfuld producenter af lameller til transportbånd på verdensplan. De tre største producenter sidder på 85 procent af markedet, mens resten – heriblandt ScanBelt – fordeler resten af kunderne imellem sig.

Det betyder, at Hjørring-virksomheden i højere grad har kunnet satse på flere og mindre virksomheder for at ramme så bredt som muligt i et hårdt marked.
Det har altid været en strategi for ScanBelt ikke at sætte alt for meget på ét bræt, altså ikke satse alt for meget af omsætningen på enkelte, store kunder. Det ligger muligvis forankret i en jysk forretningsførelse, men måske også belært at finanskrisen.

- Vores tommelfingerregel er, at vi ikke har mere end 2-3 procent af vores omsætning liggende hos én enkelt kunde. Alternativet er ikke en risikoprofil, der passer til os. Så er det bedre at brede ud, fordi nogle brancher altid har det bedre end andre, siger Morten Vejlstrup.

Derfor kom ScanBelt også ud af krisen på fornuftig vis, som Morten Vejlstrup udtrykker det, og på en måde, hvor virksomheden faktisk var ude at ansætte flere, mens andre måtte spænde livremmen ind.

Og fremtiden kommer også til at stå i fleksibilitets tegn, ligesom den altid har gjort. Firmaet forventer at skulle omstille sig til verden rundt om sig, men så er alt jo også som det plejer, siger Morten Vejlstrup.

- Vi har kun knap 20 procent tilbage af det oprindelige sortiment, vi havde i 1992. Hvem ved, hvordan det ser ud om bare 10-20 år?

Historien om ScanBelt

  • ”Det kan jeg gøre bedre”. Det var tanken i Morten Vejlstrups far, Lars Vejlstrup, der i 1992 købte alle ScanBelt-aktierne fra et norsk firma, hvis hovedfokus var procesudstyr til fiskeindustrien, men som kortvarigt havde overtaget kontrollen over ScanBelt.
  • Lars Vejlstrup var dengang direktør hos rørproducenten Uponor og kendte plastmarkedet og havde kontakten og kendskabet til en række leverandører, og på den baggrund så ScanBelt dagens lys.
  • I 2000 rykkede virksomheden ind i lokalerne i Hjørrings industrikvarter, og herfra har de knopskudt. Senest med en ny bygning, der kom til i november 2017. Igennem dem strækker der sig meterlange samleborde, hvor medarbejdere samler de sprøjtestøbte lameller til transportbånd, der skal ud og virke i en produktion et eller andet sted i verden.
  • Lars Vejlstrup overlod for godt 10 år siden roret til Morten Vejlstrup, der siden har kørt butikken fra Læsøvej i Hjørring.
  • Lidt over 100 mand er i dag ansat i ScanBelt, heraf en flok sælgere i udlandet der har kontakten til ScanBelts eksportmarkeder. Resten har sin daglige gang på matriklen i Hjørring.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126